Mike Rothmiller és Douglas Thompson - Marilyn Monroe utolsó éjszakája: a gyilkos Bobby Kennedy

A könyv címe alapján azt gondolhatnánk, hogy ez egy újabb összeesküvés elmélet, ami megpróbálja felfejteni a 20. század egyik legnagyobb ikonjának, Marilyn Monroenak rejtélyekkel teli halálát. Az eset annyi megválaszolatlan kérdést és homályos ködöt hagyott maga után, hogy a sztár halála után 60 évvel is aktívan foglalkoztatja az embereket. Élete, munkássága és halála a mai napig folyamatosan előkerülő téma. A Marilyn Monroe-jelenség a popkultúra egyik fontos alapját képezi.

Sokáig gondolkodtam, hogy írjak-e egyáltalán erről a könyvről, de ahogy láttam ezt a könyvet szörnyen alulértékelték az emberek és eltették egy olyan dobozba, amibe szerintem nem való. Ezért szeretném most megvédeni ezt a kötetet, mert az emberek nemcsak azt kapták ettől a könyvtől, amire a címe utalt, hanem az ötvenes, hatvanas évek tökéletes korrajzát, amiben benne vannak a gengszterkorszak nagymenői, politikai ármánykodás, a világ helyzetének árnyalása, persze a központi szerepet Monroe tölti be, a csúcspont, pedig a halála körülményeinek kibontása, de addig is el kell jutni. A könyv szépen építkezve mutatja be Hollywood aranykorát, a politika és a maffia összefonódását a Kennedyk uralkodása alatt, feltár egy olyan kort, ahol a politikusok és a sztárok viszonyai még titokban tudtak maradni. Véleményem szerint a többségnek az volt a problémája ezzel a könyvvel, hogy nem csak Monroeról és a halála körülményienek boncolgatásáról szólt, hanem feltárta azt a korszakot, amiben a színésznő élt és halt. Ezáltal pedig szerintem még sokkal többet is adott az olvasóknak. 

A könyv egy kooperációból jött létre, hiszen Mike Rothmiller a Los Angeles-i rendőrség tagjaként bepillantást nyert a rendőrség titkos aktáiba. Felfedezéseit, pedig Douglas Thompson, író segítségével öntötte regényes formába. Egy tényirodalmi alkotásról van szó, amivel nem lehet olyan sebességgel haladni, mint egy szépirodalmi alkotással, hiszen a kötet tele van titkosszolgálati jelentésekkel, rendőrségi aktákkal, tanúvallomások leiratával, nyomozati anyagokkal és részletekkel Marilyn Monroe rejtélyesen eltűnt naplójából. 

2022-re eljutottunk oda, hogy a bizonyítékoknak hála, amik eddig rejtve maradtak szépen lassan fény derül arra, milyen is volt Amerika, de talán a világ leghíresebb politikus testvérpárja, John és Robert Kennedy. Napvilágra kerülnek a nőügyeik, a házasságtörések sora, a gyógyszer-és drogfüggőség, a maffia kapcsolatok, amelyek hatalomra segítették őket és amelyek nagy valószínűséggel a testvérpárt érő merényletek mögött is álltak. Egyszóval összetörni látszik az a fényes páncél, ami a hatvanas években védte őket. A Kennedyk Camelotja nem is olyan makulátlan, mint az a kép, amit festeni akarnak róluk. Marilyn életének a vége annyira összeforrt a Kennedy testvérekkel folytatott viszonyával, hogy egyikről nem lehet úgy beszélni, hogy ne kerülne szóba a másik. Ugyanakkor vajmi keveset tudunk ezekről a kapcsolatokról, hiszen a celebpolitikus JFK nem engedhette meg magának, hogy a sajtó a 20. század szexszimbólumával való viszonyán csámcsogjon. Így minden a legnagyobb diszkrécióban zajlott, zárt ajtók mögött. Azonban eljött az a pont, amikor a politika fontosabb lett, mint a Marilynnel való időtöltés. A sztár azonban nem viselte jól a szakítást. Feltételezhetően ez a nem mindennapi kapcsolat, amit Marilyn a világ legbefolyásosabb testvérpárjával folytatott, vezetett el a sztár haláláig. 

Ahhoz, hogy az ember megismerje Marilyn rejtélyes halálának körülményeit, ismernie kell az életét, traumatikus gyermekkorát, mentális betegséggel küzdő édesanyját, Hollywood férfiak által uralt világát, az új elitet, ami Hollywood legtehetségesebb és legszebb embereit tömörítette egybe, ismernie kell azt a kort is, amiben az események lezajlottak, hiszen ott volt Amerika nyakán a hidegháború és csak egy gombnyomásra voltak az atomháború kirobbanásától. Egyszóval, ha valaki ismerni akarja Marilyn történetét, akkor még számos másik történetet is meg kell ismernie, hogy az apró történetekből össze álljon az egész kép. A kép, amely sokkal bonyolultabb és összetetettebb, mint azt elsőre gondolná az ember. Ez a könyv, pedig éppen azért nagyon jó, mert alaposan körüljárja a témát. Nekem nagyon tetszett, csak ajánlani tudom azoknak akik érdeklődnek Amerika aranykora iránt. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"