Jane Harper: Aszály - Vérfagyasztó kettős gyilkosság 20 év távlatában

Az Aszály, Jane Harper első, bemutatkozó regénye. Már második könyve, a Force of Nature is megjelent. Reméljük minél előbb ez is magyar fordításra kerül.

Régen nem olvastam már krimit. Igazából ritkán is szánom rá magamat, mert nem vagyok egy nagy krimirajongó. Annak ellenére, hogy az Aszály, mind formailag, mind pedig stílusában visszaadja a jó öreg krimiket, mégsem volt unalmas, kikövetkeztethető vagy sablonos. Az Aszály jött, magával ragadott és megnyert.

Nem mondanám, hogy az írónő hétköznapi helyszínt talált volna a történetének, ugyanis Ausztrália kietlen vidékén játszódik, a poros, aszályos, farmerközösségben, Kiewarrában. Már maga a helyszín borzonagató, a nagy, véget nem érő terek, a száraz földek, a közösség, ahol mindenki mindenkit ismer és a mindent tud kisvárosi légköre. Azonban valamit nem tud mindenki. Egy sötét eset lengi be a városkában élőket immáron 20 éve. De kezdeném az elején a történet ismertetését.

Történetünk főszereplője, Aaron Falk, a pénzügyekre specializálódott szövetségi ügynök. Falk Melbourneből tér vissza a szülővárosába, egy temetésre. A Hadler családot búcsúztatják, ám ez a búcsú nem szokványos, amikor minden jel arra utal, hogy az apa brutálisan lemészárolta a családját, a babán kívül. Luke és Aaron együtt nőttek fel a legjobb barátok voltak, azonban a 20 évvel ezelőtti események hatására eltávolodtak egymástól. Mégis a közös múlt emlékére és a Hadler szülők kérésére Falk nem hivatalos nyomozásba kezd, a nemrégiben hivatalba helyezett Raco őrmesterrel, hogy bebizonyítsák nem Luke ennek a borzalmas tettnek az elkövetője.

Falkot kitaszította magából a közösség, az emberek csillapítatlan haragja nem könnyíti meg a dolgát. A regény elején még fogalma sincs az olvasónak, hogy ez miért lehet. De aztán a szépen lassan csepegtetett információk betöltik a sötét foltokat. Az üggyel kapcsolatban rengeteg kétely merül fel, elvarratlan szálak, egymásba nem passzoló elemek. Izgalmasan fonódik bele a jelen szálaiba a múlt eseményei.

Jane Harper regénye igazi klasszikusnak mondható a műfajban. Adott a főszereplőnk, aki rendőr. Megtörténik ez a brutális család gyilkosság. Persze, hogy Falk nyomozásba kezd, főleg, hogy a legjobb barátjáról van szó. A végén, pedig sikerül felszedegetnie az elejtett morzsákat és megoldani az ügyet. Az olvasó is pontosan tudja, hogy milyen mederben fognak folyni az események, mégis roppant izgalmas és feszültségekkel teli a regény.

Sok véleményt olvastam, miszerint szinte érezték a perzselő aszály hőségét a bőrükön olvasás közben. Talán azért, mert, amikor a könyvet olvastam rossz idő volt, nem nagyon csapott meg a hőség szele. Nagyon élveztem a regényt, örülök, hogy rábukkantam az írónőre. Érdemes odafigyelni a munkásságára. Mindenkinek tudom ajánlani, aki egy nem túl könnyed, de jól olvasható könyvet szeretne a kezébe venni.

Véleményem: 10/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"