Roberto Bolaño: A sience fiction szelleme - Egy életmű első darabja



Bolaño egy nagyon különleges alakja a 20-21. századi irodalomnak. Egy rejtőzködő zseni, aki 1993-ban publikált először a nagyközönség előtt, holott 1984-től kezdve voltak elkészült kéziratok a tarsolyában. Többek között A science fiction szelleme, ami első elkészült műve volt. A kisregényt Bolaño tudatosan nem adatta ki, mert minden szempontból csiszolatlannak, tökéletlennek találta. Energiát a nagy műre tartogatta, aminek alapjai már megtalálhatók ebben a kisregényben. Valószínűleg már akkor, 1984-ben is kiadták volna a regényt, de Bolaño igazán nagy durranással akart betörni az irodalmi világ szűk berkeibe. Ami valljuk be nagyon is jól sikerült neki, hiszen ma a kortárs spanyol nyelvű irodalom egyik fontos személyiségeként tartják számon. 



Bolaño féktelenül belevetette magát az élvezetekbe, aminek sajnos később meg is lett a következménye. Talán még Charles Bukowskinál is nagyobb alkoholista volt, nem vetette meg a heroint sem. 38 éves korában fedezték fel nála a súlyos májbetegséget, ami a heroinfogyasztás és a vélhetően fertőzött tűk követezménye, ami sajnos 50 évesen el is vitte. Bolaño a halál szelétől megérintve, versenyt futva az idővel alkotott. Azonban az a nagy regény, ami meg hozta számára az igazi áttörést, a 2666, csak a halála után, 2004-ben került az olvasókhoz. 

Bolaño kincsesládájában, ahogy A science fiction szellemének előszavában fogalmaztak még rengeteg kiadatlan alkotás lapul, ami posztumusz lát napvilágot.  A kisregény magán hordozza a kezdő írók útkeresésének nyomait. A mű nem homogén, hanem egy nagy össze-visszaság, amiben azért lappang értelem. A főszereplő, Jan, a kezdő író, aki leveleivel bombázza a már befutott sci-fi írókat. Bemutatásra kerül a '70-es évekbeli Mexikóváros, a fiatalok fellengzős, nemtörődömsége az élettel szemben. 

Érdekes olvasmány volt. Sajnos eléggé szenvedtem a regény olvasásával, talán azért, mert nem volt elég hosszú, ahhoz, hogy meg tudjam szokni ezt az írói stílust. Még kicsit össze-vissza volt, kiforratlan, mint általában az első regények. Már nagyon kíváncsi vagyok a főműre, a 2666-ra, amibe sok elemet átvitt első kisregényéből. 

Véleményem: 6/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"