Michelle Frances: A barátnő - Gazdag emberek problémái

Michelle Frances bemutatkozó regényét, A barátnőt, tavalyi megjelenésekor hatalmas hype övezte. Már nagyon érdekelt ez a könyv, de sajnos nem azt kaptam tőle, amit vártam. A fülszöveg és beharangozók alapján ez egy tipikusan könnyed, női thrillernek ígérkezett. Feszült hangulatot és izgalmas fordulatokat vártam, azonban a könyv teljesen máshogyan adta át ezeket az érzéseket, mint arra számítani lehetett.

A regény Londonban játszódik, annak is a burzsoázia által lakott szegletében. A történet középpontjában a jómódú, Cavendish család áll. Cavendishék kívülről a tökéletes család képét mutatják, azonban a család szerkezeti egysége belülről rohad. Laura és Howard már réges régen elhidegült egymástól, nem alszanak együtt, alig tartózkodnak egy légtérben, Howard nem is titkolja felesége előtt, hogy szeretőt tart. Laura magányában a munkájába menekül és felfuttatja produkciós irodáját, illetve életét egyetlen gyermekének, Danielnek szenteli. Csakhogy Daniel már felnőtt férfi. 24 éves, frissen végzett az orvosi egyetemen és rezidensi idejét tölti egy helyi kórházban, saját lakásba költözik és elkezdeni élni a saját életét. Lakást keresve besétál egy luxus ingatlanokkal foglalkozó ingatlan irodába, ahol is találkozik a gyönyörű és ambíciózus Cherryvel.
Cherry megjelenésével minden megváltozik. A lány jelenlétével törés keletkezik Laura és Daniel harmonikus viszonyában. Persze a törés nem magától jelenik meg, hanem Cherry mesterkedései nyomán törnek a felszínre és képeznek áthidalhatatlan szakadékot. Cherry szegény sorból származik. Kis korában az édesapja életét vesztette egy tragikus kimenetelű autóbalesetben, ezért az anyja kénytelen volt elmenni egy szupermarketbe pénztárosnak, hogy el tuja látni saját magát és a lányát. Cherry mélységes megvetést érez az anyja iránt és mindenáron ki akar törni abból a világból, ahová született. Ehhez, pedig Daniel a legideálisabb eszköz.

A lány ellenségeként tekint Laurára, ezért mindent bevet annak érdekében, hogy Danielt tökéletesen elidegenítse az anyjától. Minden mocskos (de működő képes) női praktikát bevet ennek érdekében. Cherry és Laura között szörnyű hidegháború veszi kezdetét. Laura egy szörnyű hazugsággal akarja eltüntetni a lányt Daniel és a saját életéből, de, mint a hazugságok esetében szinte mindig, napfényre bukik az igazság. Cherrynek csak ennyire volt szüksége, hogy igazán belelendüljön a bosszúhadjáratba és mindent elvegyen Laurától.

A könyv gördülékeny stílusa miatt igazán gyorsan lehet haladni vele, azonban szereplők iránt érzett unszimpátiából kifolyólag, majdnem két hétbe telt ennek a nem túl vaskos könyvnek a végére érnem. Sajnáltam szegény Cherryt, akinek ilyen idegesítő személyiség jutott, ugyanis végig azon siránkozott, hogy ő nem olyan kiváltságos, mint a gazdagok, de a sikerért megdolgozni már nem akart; roppant okosnak gondolta magát, azonban nem vette a fáradtságot, hogy tovább tanuljon és diplomát szerezzen. Laura ellentmondásos szereplő volt a számomra végig. Pontosan tisztában volt azzal a ténnyel, hogy a házassága hosszú évek óta olyan volt, mint egy döglött hal, mégsem volt hajlandó elválni Howardtól. Magányában a munkába temetkezett és teljesen rátapadt a felnőtt gyerekére. Danielt sem értettem. Miért kezd egy okos, értelmes férfi egy ilyen ravasz rókával? Egyedül Cherry anyukájával tudtam együtt érezni.

Cherry és Daniel kapcsolatának alakulása sok kivetni valót hagy maga után. Alig egy hét ismeretség után Daniel bemutatja a lányt a szüleinek, két hét után elhívja a St. Tropez-i házukba üdülni, a nyaralás során, pedig máris rengeteg pénzt költ el rá. Túl gyorsan haladt a kapcsolatuk, ahhoz, hogy Danielnek ez nem tűnjön fel.

Könnyed nyári olvasmánynak nem volt rossz, főleg, ha valakit érdekel a női ravaszság felső foka.

Véleményem: 6/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"