Philip Zimbardo & Nikita D. Columbe: Nincs kapcsolat - Hová lettek a férfiak? - Korunk sürgető valósága

Már régóta foglalkoztatott Philip Zimbardo munkássága, hiszen érdekesebbnél érdekesebb témákat sorakoztat fel. Például a Stanfordi börtönkísérlet vagy a Nincs kapcsolat, ami a nemek közötti kiegyenlítettlen viszonyt taglalja. Ezt kivételesen, a párom előttem olvasta és mivel nagyon felkeltette az érdeklődését én is izgatottan kezdtem neki az olvasásnak. Persze lassabban ment, mint egy regény, ez, persze nem a könyv hibája, hanem műfaji sajátosság. Habár nagyon érdekelnek a pszichológiai témájú könyvek, azok mindig sokkal szárazabbak és nehezebben csúsznak.

A Nincs kapcsolat Philip Zimbardo és a segédje, Nikita D. Columbe együttműködéséből született meg. A téma roppant érdekes, azonban az alcím kicsit megtévesztő. A könyvben előrehaladva egyre inkább rádöbben az ember, hogy konkrétan nemcsak a férfiak eltűnéséről van szó, hanem a nők túlzott feminizmusáról is, illetve, hogy a nők felemelkedése miatt a férfiak nem kapják meg az őket megillető elbánást. Na de kezdjük az elején.
A szerző páros először is a technikai vívmányok túlzott térnyerését, az online pornó és az apa nélküli családi modellek mindennapossá válását állítja a probléma gyökerének középpontjába. Ezekre példákat főleg az Egyesült Államokból hoznak a szerzők. De sajnos hazánkban sem látunk már olyat, mint ami az én gyerekkoromban is megszokott volt, a gyerekek kint játszottak az utcán, nem, pedig bent kuksoltak a lakásban, mint mostanában. Manapság a gyerekeket nem lehet kiűzni a számítógép monitora elől, a kisgyerekek nagyjából előbb tanulják meg használni a tabletet és az okostelefonokat, mint beszélni. Sajnos a technika ilyen mértékű előrenyomulása az életünkben, hozza magával az ingyenesen, nagy mennyiségben hozzáférhető online pornót. Illetve az is elég szomorú, hogy az egyszülős (általában az anya) családmnodell teljesen megszokottá vált, csoda számba mennek az olyan családok, ahol a szülők még együtt élnek, netán házastársak is.

A könyv három részre szedve mutatja be a jelenséget. Zimbardo és Columbe, miután szembesíti az olvasókat az alapproblémákkal, elkezdenek mélyebbre ásni. A második részben taglalják a túlzott online jelenlét és a pornó fogyasztás káros hatásait. A harmadik, lezáró részben kollektíven felelősségre vonja a társadalom egészét, a nőket ugyanúgy, mint a férfiakat, a médiát, ami mind a két nem irányába negatív képet mutat, illetve megoldási lehetőségeket kínálnak.

A könyv jól strukturáltan, könnyen áttekinthetően mutatja be korunk újkeletű problémakörét, az okokat és a miérteket felsorakoztatva. Sok mindent helyezett más olvasatba számomra, amit eddig nem úgy gondoltam. Például mindig azon a véleményen voltam, hogy a férfiaknak sokkal könnyebb elboldogulni ebben a világban, mint a nőknek, de a könyv olvasása után, úgy vélem mid a két nemnek egyformán nehéz. Illetve, hogy mi nők milyen sokat tudunk tenni azért, hogy egy férfi jobban kifejezze az érzéseit, megnyíljon és hosszú távú kapcsolatokat akarjanak létesíteni a rövidebb szexuális kielégülések helyett.

Tegyük meg amit tudunk csajok, hogy visszatérjenek azok a férfiak akikre vágyunk és akiket megérdemlünk!

Véleményem: 8/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"