Sabahattin Ali: Madonna prémkabátban - Szerelmi történet egy férfi szemszögéből





Ilyen különleges könyvet még soha életemben nem olvastam. Egyrészt egy török szerző tollából származik, feltárva egy teljesen más kulturális közeget. Másrészt egy szerelmi történetet mesél el, de kicsavart, nem mindennapi szemszögből, hiszen ebben a regényben a szerelmes férfi szenvedésit követhetjük nyomon. Tekinthetnénk akár történelmi regénynek is, ha nem tudnánk, hogy a művet csak 70 évvel az elkészülte után publikálták világszerte. Az 1943-ban írt regény, az adott kor politikai helyzete miatt csak 2013-ban jelent meg Törökországban, ami után megállíthatatlanul tört a világ bestseller listáinak az élére.



Török származású írótól eddig csak egyszer olvastam, de mint minden nemzetiségnél itt is összehasonlíthatatlanok a regények. Ez a regény Elif Shafak Bolhapalotája volt. De, amíg a Bolhapalota mesésebb, a Madonna prémkabátban teljesen realisztikus, lírai alkotás. Sabahattin Ali főleg novelláiról híres, ezt az alig 200 oldalas kisregényt is inkább sorolnám a novellák körébe.


A regény Raif efendi és Maria Puder szerelmét járja körül. Először megismerkedhetünk Raif efendi jelenlegi, szerelemtől mentes kiüresedett életével, majd a naplóján keresztül képet kapunk egy 10 évvel ezelőtti viharos szerelem történetéről. A fiatal Raifot a családja Németországba küldi, hogy szakmát tanuljon. Az idején főleg nyelvtanulással és Berlin városának felderítésével tölti, megismeri a város összes utcáját, megnézni az összes múzeumot, benéz az összes kocsmába és étterembe. Egyik alkalommal egy új időszakos kiállítást néz meg, ami nemrég nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt, egy modern kiállítást, fiatal, feltörekvő, berlini művészek munkáival. Unottan szemléli a kiállításon felsorakoztatott műalkotásokat, amikor a lába cöveket ver egy különleges kép előtt. Egy a fiatal festőnőt ábrázoló önarckép, amibe az ifjú török fülig beleszeret.

Nem szeretnék a történetről több szót ejteni, mert félek, hogy akkor elveszem az olvasási élmény egy jelentős részét. Az író rengeteg érzelmet sűrített bele ebbe a vékony könyvecskébe, egy igazi szerelmi szenvedés hullámvasútja, amit sok ember megélt már. Viharos és múlni nem akaró érzelmek kavalkádja a regény. Igazán különleges olvasás élményt ad.

Véleményem: 10/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"