Kovácsy Zsombor: Beutaló - Iránytű a magyar egészségügy labirintusához

Kovácsy Zsombor praktizált már orvosként és ügyvédként is, ezért az egészségügy szakmai és jogi részére is remek rálátása van, valamint nagyon hiteles. Mondanivalója egyszerűen van megfogalmazva, hogy még az is meg tudja érteni, át tudja látni az egészségügy bonyolult rendszerét, akinek nincs orvosi végzettsége. A Beutaló egy remek útikönyv azoknak, akik meg akarják érteni vagy kénytelenek megérteni ezt a bonyolultan működő rendszert.

Az egészségügy minden országban máshoz működik. Míg például Amerikában mindenért külön kell fizetni, Magyarországon biztos alapokon nyugvó szociális háló védelmez bennünket. A tb-t mindenki fizeti, tehát, ha valami bajunk van és elmegyünk az SZTK-ba kötelesek ingyenes ellátásban részesíteni bennünket. Ez persze papíron nagyon szépen hangzik, a szociális háló, a háziorvosi rendszer és a védőnői ellátás. Azonban az egészségügy nagyon sok sebből vérzik. Kovácsy szépen vezeti végig az olvasót a rendszer működésének alapjain, kiemelve a jó dolgokat és a hiányosságokat, majd megoldási lehetőségeket kínál.



Sajnos magam is nagy kórház járó vagyok, mivel édesanyám és az egyik testvérem is jócskán töltött időt kórházakban. Személyes tapasztalataim alapján, illetve a médiában hallottak miatt egyáltalán nincsen jó véleményem a magyar egészségügy gyászos helyzetéről. Nem feltétlenül a rossz körülményekre gondolok, de a málló vakolat, a penészes falak és a kórterem sarkában bűzölgő WC sem túl szívderítő látvány. Alapvetően az orvos-és nővérhiány a probléma, a nem megfelelő felszereltség. Nem is tudom hibáztatni az egészségügyi dolgozókat, amiért a többségük kimerült, frusztrált és ideges, illetve alul fizetett.

Kovácsy Zsombor behatóan ismereti az olvasóval az állami, illetve a magánintézméyeket; bírálja a hála pénz rendszerét; elilagzítást ad az átlag ember számára ismeretlenek ható egészségügyi fogalmakba, valamint megismerhetjük saját jogainkat is. A betegek jogai kevésbé ismeretesek, mivel az orvosok és a nővérek nem nagyon szokták ezeket kihangsúlyozni. Például jogunk van megválasztani, hogy melyik orvoshoz menjünk, illetve jogunk van minden esetben másodvéleményt kérni. Valljuk be őszintén, hogy ezekről a jogainkról nem sokat tudunk, illetve ha megpróbálnánk érvényesíteni azokat, nagyon erős falakba ütköznénk az egészségügyi dolgozók jóvoltából. Ez csak egy a több tucat ehhez hasonlü példa közül, amiket a szerző felvonultatott.

A könyv érdekesen, sőt élvezhetően van megírva. Néha humorral gúnyolja rendszerünk hibáit, de minden esetben felsorakoztatja a hozzá tartozó pozitívumokat is. Érdemes kezünkbe venni, tisztában lenni az egészségügyben zajló folyamatokkal, mit hol kell keresnünk, hova kell fordulnunk baj esetén és nem utolsó sorban, hogy mik azok az ellátások, amik megilletnek bennünket.

Véleményem: 7/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"