Olvasási sikerélmény - Könyves kihívások

A különböző könyves kihívásokat talán a sportokban jelen lévő kihívásokhoz tudnám hasonlítani. 30 napos guggolás vagy plank kihívás, aminek a végén egyrészt sokkal elégedettebb lesz az ember önmagával, másrészt egyre edzettebb és motiváltabb a tovább haladáshoz. A könyves kihívások sokkal hosszabb távra tekintenek, általában egy évet ölelnek fel, de akad olyan is, ami élet hosszig tart.
Magyarországon igazán 2015-ben lobbant fel a könyves kihívások iránti láz. Akkor mi is, a tesómmal  hatalmas hévvel és lendülettel vetettük bele magunkat. Én szégyen szemre nem tudtam teljesíteni, viszont a húgom bravúrosan végig vitte az évet, sőt még több könyvet is elolvasott, mint, amihez a kihívás teljesítéséhez szükség volt.
Ezek a kihívások iszonyatosan tudják inspirálni az olvasókat, kiszélesíti a látókörüket, hiszen olyan könyvekhez nyúlnak, amit talán soha nem vettek volna le a polcról, olyan szerzőkkel és műfajokkal ismerkedhetnek meg, amiről soha nem gondolták volna, hogy kedvükre való lehet. Ebben a posztban összegyűjtöttem néhány népszerű könyves kihívást, amik rövid távon hatalmas sikerélményt tud adni az embernek, de jótékony hatásukat igazán csak hosszútávon fejtik ki.

  1.  52 hét 52 könyv 
Ezt a kihívást 2015-ben csináltuk a tesómmal. A nehézsége abban rejlik, hogy nem csak a mennyiséget határozzák meg, amit egy év alatt kell elolvasni, hanem az elolvasandó könyveket is. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint amikor az ember az iskolában kap egy konkrét olvasólistát, pontos címekkel, amit el kell olvasnia a nyári szünetben. A kihívás kategóriákat, kritériumokat sorakoztat fel, amibe az olvasónak kell beskatulyáznia a könyveket, illetve a lista iránymutatása mentén haladva kiválasztani az olvasmányait. Például: "Olvass el egy könyvet, amit a születésed évében adtak ki!" Vagy: "Egy könyv egy szerzőtől, akinek ugyanaz a monogramja, mint neked!"
Ez alatt az egy év alatt rengeteg új kedvenc regényre és figyelemre méltó szerzőre bukkantam, illetve a látóköröm is jól esően szélesedett.
Az idei könyves kihívás pontjait a moly.hu oldalán tudjátok megnézni.

      2. 12 hónap 12 nagyregény

A nagyregények nagyon különleges viszonyba tudnak kerülni az olvasóval. Egyrészt mivel az ember a méretükből kifolyólag hetekig vagy akár hónapokig azt az egy könyvet olvassa. Szegény nagyregények állapotán ez a sok össze vissza hurcolás meg is látszik olvasás után. Másrészt sokkal többet tudnak adni az olvasónak, mint egy 300-400 oldalas regény. Annyira komplex történet mesélés folyik ezeken a lapokon, hogy egy nagyregénynek az olvasása annyival több olvasási élményt ad, mint egy rövidebb könyv.

     3. 12 hónap 12 könyv - Szabados Ágnes Nincs időm olvasni kihívása 

Szabados Ágnes tévés személyiség, az olvasás népszerűsítésének élharcosa. Nincs időm olvasni kihívásában arra buzdítja az embereket, hogy csak havonta olvassanak el egy könyvet. Nem kell rögtön nagy fába vágni a fejszénket, csak haladjunk szépen lassan az olvasás megszeretése felé.
Minden hónapnak van egy tematikája, amit itt olvashattok. Egy olyan könyvet kell választani, ami passzol a hónap témájához. Szeptemberben például egy olyan könyvet kell elolvasni, aminek a címében szerepel egy állat. Szabados Ágnes missziója azért is annyira szuper, mert nem vár el hirtelen sokat az emberektől. Könnyedén teljesíthető mértékben adagolja az olvasást, ami a  mindennapi munka, suli, gyerekek mellett is kivitelezhető.

      4. 1001 könyv, amit el kell olvasnod mielőtt meghalsz

Ez tulajdonképpen nem egy konkrét könyves könyves kihívás, hanem egy olyan lista, amit 100 irodalomkritikus állított össze, azokkal a könyvekkel, amiket érdemes elolvasni, mielőtt meghalunk. Úgy is tekinthetünk rá, mint egy élethosszig tartó könyves kihívásra. Azért is jó az 1001 könyv közül válogatni, mert rengeteg olyan könyvet olvashatunk el így, ami az általános műveltség alappillére, valamint tele van klasszikusokkal. Igaz, hogy olyan könyveket is találunk a listán, amik magyarul nem jelentek meg, illetve már egy ideje nem lett frissítve, mert a legfrissebb könyv rajta 2005-ös. Kíváncsi lennék mi kerülne fel a listára az azóta eltelt 13 év alkotásai közül, illetve, hogy hány regénnyel bővülne. A listát itt találjátok.

Néhány regény, amit az 1001-es listáról terveztem olvasni a közeljövőben:

  • Alice Walker: Bíborszín
  • Virginia Woolf: Orlando
  • Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
  • Paul Auster: Az illúziók könyve
  • Az ezeregyéjszaka meséi
      5. Havonta egy könyv tetszés szerint, avagy saját könyves kihívás

Egy ilyen típusú kihívásban mindenki saját maga választhatja, hogy milyen típusú könyvet (is) szeretne olvasni. Nagyon sok változatot ki lehet találni. 

Néhány variáció:
  • Adott szerzőtől olvasni. Például Agatha Christie vagy Stephen King.
  • Témakör szerint: 
    • klasszikus
    • idegennyelvű (angol olasz, ki milyen nyelven beszél/szeret olvasni)
    • nagyregény
    • novellás / verses kötet
    • elmaradt kötelező olvasmányok 

12 hónapra 12 angol nyelvű könyv

Remélem sikerült pár hasznos ötletet adni, inspirációt nyújtani a jövőbeni olvasási kihívásokhoz! :)

Forrás:
https://moly.hu/kihivasok/2018-ban-is-olvassunk-el-52-konyvet
https://szabadosagnes.blog.hu/2017/01/19/_nincs_idom_olvasni_kihivas
https://hu.wikipedia.org/wiki/1001_k%C3%B6nyv,_amit_el_kell_olvasnod,_miel%C5%91tt_meghalsz

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"