Az év legjobb könyve ⧫ Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Krusovszky Dénes első regénye azok közé a művek közé tartoznak, amelyek szinte saját magukból nőttek ki és emelkedtek hatalmas nagyságokba. Hiszen nem volt semmilyen különösebb marketing kampány a könyv mögött, mégis mindenki erről beszélt, ezt olvasta és ajánlotta. A regény annyira jó, hogy hírnevét önmaga gerjeszti, növeli. Sajnálatos módon én nem a kezdeti ébredezés időszakában olvastam a regényt, hanem jóval később, amikor már bezsebelte a Margó Irodalmi díjat és a Libri Irodalmi díj közönség díját is, amikor a siker borítékolható volt és a könyvvel egyszerűen nem lehetett mellé nyúlni. 


Olvasmányaimat tekintve többször olvasok fordításokat, mint magyar regényeket. Aztán elolvastam Krusovszky Dénes regényét, melyben gyönyörű kortárs szépirodalmi szöveg található. Ez a regény a legjobb példa annak megcáfolására, hogy a magyarok nem olvasnak szépirrodalmat és nem olvasnak vastag regényeket. Ez a könyv vastagon szépirodalom, amit úgy visznek az emberek, mint a cukrot. A regény elolvasása után semmi mást nem akartam olvasni, csak magyar szerzők írásait, hiszen ezek a művek szólnak igazán rólunk és nekünk. A magyar ember mindennapjairól, élete közép szerűségéről, problémáiról és történelmünkről ki írhatna hitelesebben, mint egy magyar szerző. Bármilyen jók a mai fordítások, nem tudják felvenni a versenyt az anyanyelvünkön íródott történetekkel. Az Akik már nem leszünk sosem egy csodálatos, kortárs szépirodalmi alkotás, melyben a szerző eljátszik a mi lett volna ha gondolatával és a főszereplőjét olyan helyzetekbe állítja bele, amikbe ő maga nem ment bele.
A regény 5 nagyobb egységre tagozódva mutatja be a történetet. A szálak láthatóan egymástól függetlenek, hiszen mi köze lehet egymáshoz az 1990-es évek Amerikájában egy névtelen férfi története, reggeli rutinjának bemutatása, majd halálos autóbalesete. Lente Bálint 2013-as életéhez, amikor az olvasó egy veszekedés közepébe csöppen, hiszen főszereplőnk nem akarja elvinni barátnőjét Magdát gyerekkori jó barátja esküvőjére, szülővárosába, Hajdúvágásra. De hogy jön a képbe Vágás 1986-ban? Egy tüdőszanatóriumban vagyunk, amikor a második világháború légzésbénult gyermekei már leéltek egy egész életet és vastüdőbe zárt felnőttek lettek. Ráadásul ekkor következett be a Csernobili atomkatasztrófa is, ami még érdekesebbé teszi ezt a részt az olvasó számára. Egy vastüdőbe zárt férfi, ápolója segítségével magnó kazettákon vall gyermekkora legfontosabb eseményéről, 1956. október 26-áról, amikor egy békés tüntetés dühös pogromba fordult át. Egy ugrással ismét 2013-ban vagyunk, a sokat vitatott lakodalmon, ami titkokat lebbent fel Bálint előtt, melyek nem várt irányba terelik életét. Majd elérkezünk 2017-be, amikor úgy tűnik a szálak összeérzek és a nevén nem nevezett szereplők is megtalálják a helyüket a kirakósban.
Lente Bálint fejlődése egészen elképesztő, ahogyan útját kereső, a kiégés határán táncoló online újságíróból a megpróbáltatások és a ballépések ellenére képes a helyes útra lépni. Megrendítő képet kapunk elfuserált családjáról és végig követhetjük a családi titok felfedésének útját. Megértjük mi lehet annak a hátterében, hogy Bálint szinte senkihez nem tud kötődni, örökösen kihátrál a konfliktusokból és inkább másokra bízza a nehéz döntések meghozatalát. De persze a regény többi karaktere is nagyon kidolgozott és valóságos. Például Bálint anyja, aki a válása után már nem nagyon találja helyét a világban vagy Tuba, aki képtelen megvallani az igazat gyerekkori pajtásának.
Krusovszky Dénes nem csak izgalmas és fordulatos történetet alkotott, hanem egy olyan regényt adott az olvasóknak, aminek a hatására rengeteg gondolat szökken szárba, ébreszt természetes kíváncsiságot bizonyos dolgokkal, történelmi eseményekkel szemben. Nem elhanyagolható persze az a gyönyörű, irodalmi nyelvezet sem, ahogyan meg van írva. Az események csak úgy sodorják magával az olvasót, letehetetlen, ezért érdemes akkor neki kezdeni, amikor az embernek van ideje csak a könyvvel foglalkozni. Számomra a 2019-es év legmeghatározóbb olvasmánya volt. Hogyha még egyetlen könyvet be tudtok zsúfolni az idei olvasmányok közé legyen ez a regény.

Vélemény: 5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"