Az óceánjáró zongorista legendája ⧫ Alessandro Baricco: Novecento

Baricco történeteivel először a filmvásznon találkoztam. Az első a Selyem volt, a film nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet, ezért nem is terveztem a könyv elolvasását. Baricco munkássága idén mégis felkeltette az érdeklődésemet. A Selyem, pedig megszerette velem a modern klasszikus író stílusát, hangját és történeteinek szikár lényegretörőségét. Nemrégiben fedeztem fel, hogy az egyik kedvenc filmem, Az Óceánjáró zongorista legendáját egy Baricco novella alapján készítették. Az író irdatlan zsenialitását tükrözi, hogy egy ennyire komplex, lélektani történetet bele tudott zsúfolni röpke 70 oldalba. 


A történet Danny Boodmann T.D. Lemon Novecento nem mindennapi életéről és haláláról szól. Az új évezred első napján, amint a hajó a kikötő területére lépett és az új világba érkező utasok egy jobb élet reményével hagyták el a fedélzetet, az egyik dokkmunkás egy csecsemőt talál az első osztály báltermében, a zongora tetején. Danny Boodmann a tengerész, aki az egész életét az óceánt átszelve töltötte magához veszi és felneveli a gyermeket. Az idősebb Danny egy szerencsétlen baleset következtében elhuny Novecento 10. születésnapja előtt. Hamarosan kiderül a fiúról, hogy abszolút hallása van és istenadta tehetsége a zongorázáshoz. Felnőtt életében messze földön híres zongoristává válik. Novecento a hajó különös szellemévé lesz, aki soha nem hagyja el a hajó biztonságot adó testét. 

Novecento a legkülönlegesebb karakter, akivel a világirodalomban találkozni lehet. Egy árva gyermek, aki él létezik, mégis a törvény, az államok és a földön járó-kelő emberek számára láthatatlan. Ő egy szellem, aki a művészet iránti égető vágyat testesíti meg. Bátor és rendíthetetlen a hajóján, de azt elhagyni fél. Ez a bénító félelem okozza a vesztét. A történetet a trombitás meséli el, Novecento legigazabb barátja, de megmenteni még ő sem tudja. 

Ez egy igazán szívhez szóló történet családról, egy mindenen átívelő barátságról, szeretetről, a művészet erejéről és a valahova tartozás nagyszerű érzéséről. Még ha az csak egy hajó is.  
Mind a kisregény, mind pedig a belőle készült film kötelező. 

Vélemény: 5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"