Dave Eggers: A Kör - Korunk ijesztő valósága nem is olyan távoli

Az elején kicist óckodtam ettől a könyvtől, a hugomtól kaptam kölcsön, neki, pedig olyannyira nem tetszett, hogy a felénél le is tette. Mivel általában meg szokott egyezni az ízlésünk könyvek terén nem sok jóra számítottam a regény kapcsán. Szerencsére nagyon poziitívat csalódtam. A regény az elsőtől az utolsó mondatáig teljesen levett a lábamról gördülékeny sítlusával és az utópiával, ami a mai kor modern embrer számára nem is olyan távoli és idegen.

Képzeljünk el egy olyan csúcstechnológiás céget, mint a Google, a Facebook, az Apple és a Nasa összegyúrva. Egy céget, ahol a dolgozóknak minden ingyen van, az étkeztetés, a szállás, a ruhák, a telefon, a tablet, az egészségbiztosítás. Egy céget, ahol kötelező jelen lenni és részt venni az összes közösségi eseményen a munkidőn túl, jelen lenni fizikailag és online is. A munkának soha nincsen vége, a dolgozók az álltaluk Campusnak nevezett munkahelyükön élnek, mindeféle emberi kapcsolattól mentesen csak a digitális világban léteznek. Körbe vannak véve kamerákkal, minden mozdulatuk teljesen átlátható, nincs titok, nincsenek magánbeszélgetések ebéd közben. Mindent és mindenkit tökéletes kontroll alatt tartanaka, egészen addig, ameddig a kör be nem zárul.

Főszerepklőnk Mae Holland, fiatal, lelkes és nagyon könnyen manipulálható. Az állást barátnője, Annie szerezte neki a cégek cégénél. Mert lassan már a Körön kívül nincs is más munkahely, minden oda fut be, onnan indul ki és és azon megy keresztül, a Kör nélkül már nincsen élet.
Mae munkáját az ÜgyfélTapasztalat osztályon kezdi, ahol kezdetben 2 képernyőn áramlik felé az információ. A történet előrehaladdtával egyes arányban nő az asztalán lévő monitorok száma. A rendszer épül, fejlődik, erősödik, már-már ott tart, hogy befolyása alatt tartja a politikai életét és a kormányzás egészét. Ijesztő mértékeket ölt a totalitárius diktatúra, amibe az emberek önként és dalolva egyeznek bele. Mae fanatikus körössé válik, azt sem érzékeli vesztességként, hogy emiatt elveszíti a barátait és a szüleivel való kapcsolata is megrendül. Csak mosolyokat, homlokráncokat és zingeket küldözget, amivel kinyit egy veszélyes, bezárhatatlannak bizonyuló csatonát.

Eggers remekül ábrázolja a modern orwelli világot, ijesztően valóságos utópiát teremtve, amitől sajnos nem is vagyunk olyan távol, mint hisszük.

Vélemény: 10/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"