Noah Hawley: Zuhanás előtt - Egy repülőgép szerencsétlenség története

Noah Hawley könyve azért keltette fel az érdeklődésemet, mert 4 évig dolgoztam légiutas-kísérőként egy charter légitársaságnál. Talán, mert sokáig éltem hasonló világban és ismerem a munka menetét, számomra kicsit vontatott volt a regény. Illetve volt pár fals információ a repülés világáról. Például, hogy a pilóta simán elmehet járatra úgy, hogy bűzlik a vodkától vagy a tervezés tudta nélkül cserélhetne járatot. Ennél azért komolyabb szabályok vannak a polgári repülés területén.

Nehéz bekategorizálni a regény műfaját. Se nem pattanásig feszülő thriller, se nem könnyes, szívettépő dráma, valahogy a kettő lagymatagul összesimuló elegye. Kétség sem fér hozzá nagyon érdekes a regény szerkezeti felépítése, de igazából csak az időbeli csavarok miatt tűnik fordulatosnak. Az alaptörténet, amit az író kibont és kerek 400 oldalon keresztül taglal, néhol már túl részletesen is, az egy repülőgép szerencsétlenség. Egy magánrepülőgép belezuhan az Atlanti óceánba, a Martha's Vineyard és New York közötti rövidke út alatt. A gép fedélzetén utazott a médiabirodalom feje, David Bateman a családjával, valamint a tőzsdecápa Ben Kipling is a nejével, illetve egy az ismeretlenség homályában tengődő festő Scott Burroughs is. Aznap éjjel ködös idő volt, azonban az út zökkenőentesnek ígérkezett, mégis 18 perccel a felszállás után az óceánba csapodott és darabjai tört a gép. Mindössze ketten élték túl a katasztrófát, a névetelen festő, Scott és a Bateman család legfiatalabb tagja, a mindössze 4 éves ifjabb David. Scott emberfeletti erővel, a gyerekkel a hátán kiúszik New York partjaira. A balesetet követően rengeteg találgatás merül fel. Vajon merénylet történt a két fejes ellen? Meghibásodott a gép? Mit keresett ott a festő? Vajon szexuális viszonya volt Mrs. Batemannel?

A nyomozás is több szálon fut, mivel az óceánon történt a baleset, nem tudják pontosan behatárolni, kinek a területéhez is tartozik az eset. Itt ejtenék pár szót a csavaros elbeszélésről. Hiszen végig követhetjük a baleset utáni epizódokat, a kórházban töltött időszakot, a nyomozás momentumait, a média zaklatása elől bújkáló túlélők mindennapjait. Illetve bepillantást nyerhetünk az elhunytak életébe is. Nem csak az utasokat ismerhetjük meg ily módon, hanem a személyzet targait is, illetve Batemanék biztonsági emeberének múltját is. Lassan csepegetetve kapjuk az információt, ami végezetül egy egésszé áll össze. 

Összességében érdekes, olvasmányos könyv volt, de túl sok volt a hasonlóság a German Wingses tragédiával, ezért a vége nem tartogatott hatalmas fordulatokat, ami olvasás közben ne esett volna le az embernek. Illetve néhány helyen kissé túl írta a szerző a története, ami egyes momentumokat vontatottá tett. A könyv formai kivitelézését tekintve kényelmetelenül nagy volt, a keménytábla miatt, pedig elég súlyos is. Ezek a kényelmetlenül nagy könyvek sajnos mostanában elég divatosak a kiadóknál, de nem könnyítit meg az olvasást. Csak otthoni használatra ajánlatos. 

Véleményem: 7/10 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"