Tara Altebrando: A Távozás - Morbid kormány kísérlet, terrosista szerevezet vagy netán az ufók?

Tara Altebrando regénye igazán könnyed olvasmánynak bizonyult. Young Adult könyvhöz méltón, nagyobb szóközöket használtak a szerkesztéshez, illetve a szöveg több helyen táncikált az oldalakon, az érzelmek kifejezése végett, amik által az olvasás roppant gyorssá és pergőssé vált.

Az alaptörténet szerint 11 évvel ezelőtt egy Floridai városkából, eltűnik hat öt éves gyerek, Scarlett, Sarah, Kristen, Adam, Lucas és Max. Három fiú és három lány. 11 évvel később, pedig öten közülük visszatérnek, de egyikük sem emlékszik semmire, illetve a hatodik eltűnt kisgyerekre, Maxre sem, aki nem tért vissza a többiekkel együtt.
Egyforma ruhát viselnek, mindenkinek térkép lapul a zsebében, ami a hazavezető utat mutataja. Emlékeznek egy furgonra, ami elhajtott, de arról, hogy mi történt velük vagy hol voltak semmi emlékük nincsen. Illetve egymásra is csak csak a másik iránt táplált érzelmek alapján emlékeznek.

A szülők és a hátramaradott tetsvérek megdöbbenve veszik tudomásul a gyerekek visszatérését. Nem tudnak mit kezdeni az adott szituációval, hiszen 11 év hosszú idő. Alig ismerik meg saját gyerekeiket, testvéreiket. Kételkedéssel fogadják a hírt, hogy nem emlékeznek semmire az elmúlt évekből, azt gyanítják, hogy valamit eltitkolnak, netán Stockholm-szindrómával küzködve próbálják védeni elrablóikat.

A történetet több szempontból ismerehetjük meg, három elbeszélőnk segítségével. Megszólalnak a Távozásró visszatért Lucas és Scarlett, illetve Avery, Max húga is. Max anyja teljesen összeroppant a tragédia súlya alatt. Fia eltűnése óta olyan volt, mint egy élőhalott, a helyzet csak rosszabb lett, miután Max nem tért vissza a többiekkel együtt. Lucaséknál sem volt egyszerű a helyzet, mivel az apja egy szerencsétlen baleset következtében meghalt, amikor lucas visszatért. A rendőrség, pedig a fiút gyanúsította apja megölésével. Scarlett anyja alkoholista volt, amikor lánya kicis volt, eltűnése után abszinens lett, de élete megrekedt egy ponton.

A rendőrség végig rossz nyomon járt a történteket illetően, ezért a gyerekek maguk is elkezdenek
kutakodni emlékeikben. Van aki hipnózissal próbálkozik, pszichológushoz járnak, régi emlékeket próbálnak vissza idézni. Nyomokat hagynak maguknak, hogy visszataláljanak az elkövetőkhöz. Lucas tetoválást talált a csípőjén, Scarlett lenyelt egy pennyt, Kristen hátrahagyott egy naplót. És tudnak dolgokat, olyan dologkat, amiből arra lehet következteteni, hogy valaki időt és energiát fektetett a felnevelésükbe. Például Scarlett tud autót vezetni, Lucas gond nélkül össze tud szerelni egy pisztolyt, Sarah rajzol, Adam gitározik, Kristen, pedig ír, illetve mindannyian nagyon jók matematikából és más logikus készségekből.

Ki lehet a tettes? MIért pont őket hatukat választották? Miért nem emlkeznek semmire? Honnan tudnak dolgokat? Hol van Max?
Furcsa körülméyek, abszurd sehova sem ilő emlékek sorozatán átvergődve igyekeznek az események végére járni. Van aki terrosista szervezetet gyanúsít, más egy beteges kormány kísérletnek tartja az egészet, sci-fi rajongók szerint a híres Távozás című regényt akarták éltre kelteni, de olyan is akad, aki földönkívüli életformáknak tulajdonítja a történeteteket. Nagyon izgalmas könyv volt, nem várt végkifejlettel.

Vélemnyem: 8/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"