Naomi Alderman:The power [A hatalom] - Milyen lenne a világ, ha a nők kezében lenne minden hatalom?

A világszerete nagy port felkavaró, feminista disztópiát bemutató regény hamarosan magyarul is olvaható lesz a 21. Század Kiadó jóvoltából.
Nagy disztópia rajongó vagyok, ezért gondoltam, hogy ez a regény is el fogja nyeni majd a tetszésemet. Az utóbbi időben sok olyan disztópikus regény került a figyelem középpontjában, ami főleg a nők helyzetével foglalkozi. Gondoljuk csak Atwood Szolgálólány meséjére, amiről részletesebben ide kattintva olvashattok, vagy Jennie Melamed, szexuális zaklatásokat feldolgozó zseniális regényére, A Lányok csöndjéről itt olvashattok bővebben.

Sokáig olvastam a könyvet és, így utólag kicsit bánom is, hogy nem magyarul vágtam bele. Valahogy ezeket a diztópiákat nehezebb angolul megfognom. A felén túljutva azonban, már faltam az oldalakat, a végére nagyon bedurvult a könyv, igazán felpörögtek az események. 

A szerző nem tér ki arra pontosan, hogy időben mikorrra tehetőek az események. Annyi viszont tudva levő, hogy valamikor a régmúltban játszódik a történet. A regény felépítése is nagyon érdekes és egyedi, igazán különlegessé teszi a művet. Az egész keretes szerkezetbe van foglalva. A regény eleje egy levelezéssel indul, két író, Naomi és Neil között. Lezárásképpen, pedig újra a levelezésüket olvashatjuk. A fejezetek között régészeti részletek feltérását láthatjuk, metszetekkel, szobrokkal. A levelekből és a régészeti leletekből tudhatjuk meg, hogy valamikor, több ezer évvel ezelőtti fiktív történetet vetettek papírra. Több szemszögből ismethetjük meg a történetet, a főbb karakterek szempontjából. Ténylegesen azonban egyikük sem szólal meg, a narrátor szerepét végig egy egyesszám haramdik személyű elbeszélő tölti be. 

Egy olyan kort ismerhetünk meg, valamikor a II. világháború után, amikor a nők elkezdtek magukban felfedezni egy erőt, amit a férfiak nem tudnak birtokolni. A háború alatti kisérletezgetések következményeképpen, több generációval a háború vége után, a fiatalabb nők a világ minden tájánm szinte ugyanabban az időben, felfedezték a bennük keringő erőt. Képesek elektromosságot kibocsátani a testükből, a legapróbb szikrától kezdve, egészen a halálos áramütésig. A fitalabb generációk segístégével az erőt az idősebb nőkben is fel tudták ébreszteni. 

Megismerhetjük Alliet, aki egy véletlen gyilkosság elkövetése után menekülni kényszerül. Apácák fogadják be. A fejében hallatszó hang sugallatára felveszi az Éva Anya nevet és erős harcosokat keresve hadseregt toboroz magának. Éva Anyát keresve érezik meg a kolostorba Roxy Monke is, aki a kor legerősebb női harcosa lesz, annyi erővel magában, amit még nem láttak. Roxy Monke az igen befolyásos, erősen gyanús maffiakapcsolatokkal rendelkező Berni Monke lánya. Roxy családi viszályain keresztül megismerhetjük a maffia igazi nagyságát, illetve könyörtelen apjának végtelen becsvágyát.
Politikai szempontból is betekintést nyerünk a nemetközi helyzetbe. Margot a kongresszusi képviselő, a lánya Jocelyn, illetve a bátor és roppant tehetséges újságíró Tunde szempontjból. Szinte feldolgozhatatlan információ volt számomra, hogy a regénybeli Tunde egy fiatalembert takar. :) 

Tunde beszámolóin keresztül a világ minden tájáról kapunk információkat az aktuális helyzetről. Tudósít Szaúd-Arábiából, Baghdadból, Moldovából, Latin-Amerikából. Margot szálait követve láthatjuk a politikai életet uraló férfiakon eluralkodó egyre nagyobb félelmet, hogy kicsúszhat a kezükből az irányítás. 

Izgalmas, sokrétű könyv, amely egy méyen gyökeredző problémára igyekszik rámutatni, pontosan a nemek közti aránytalan egyenlőtlenségre. A befejezést, pedig egyenesen imádtam. Az a végső csavar egészen más perpektívába rántotta a könyvet. Ijesztő, ugyanakkor érdekes világképet mutat be, egy világról, ahol már nem a nők a gyengébbíknek feltüntetett nem. Nem is lehet olyan rossz a feminista világrendnek ez a formája. 

Egy igazán fontos könyv, nem semmibevevendő üzenettel. Ajánlatos minden nőnek és férfinak. 

Véleményem: 10/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"