Könyajánló a Holokauszt Áladozatainak Emléknapjára

Április 16-a fontos nap mindannyiunk számára. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik a náci haláltáborok valamelyikében veszítették el az életüket vagy túlélve, megnyomorított testtel és lélekkel kellett tovább élniük. Személy szerint hatalmas történelem rajongó vagyok, ezt a korszakot, pedig különösen szeretem. Ezért összegyűjtöttem néhány könyvet, eddigi olvasmányaimból és a jövendőbeliekből, amelyek ezt a borzalmas időszakot dolgozzák fel örökítik meg.

Edith Eva Eger: A döntés 
Libri Kiadó

"Abban szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól -, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest." Dr. Edith Eva Eger 
A magyar származású dr. Edith Eva Egert 1944-ben családjával együtt a nácik haláltáborába, Auschwitzba deportálták. Ma klinikai pszichológus a kaliforniai La Jollában, illetve a Kaliforniai Egyetem oktatója San Diegóban. Emellett az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadójaként tűrőképességi tréningeket tart és segíti a katonákat a poszttraumás stressz legyőzésében. Számos tévéműsorban szerepelt, többek közt az Oprah Winfrey Show-ban, illetve a CNN különkiadásában, amely az auschwitzi tábor felszabadításának hetvenedik évfordulójára készült. Ezen kívül főszereplője volt a holland nemzeti televízió holokausztról forgatott dokumentumfilmjének is. Rendszeresen tart előadásokat az Egyesült Államokban és külföldön.
Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt - jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és mindennap élvezi az életet. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít. A döntés egyszerre memoár és útmutató, melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből. Dr. Eger műve reményt és lehetőséget ad mindazoknak, akik meg akarnak szabadulni a fájdalomtól és a szenvedéstől. Akár rossz házasság, mérgező család vagy gyűlölt munkahely börtönében sínylődnek, akár önmagukat korlátozó hiedelmek szögesdrótja tartja őket fogva a saját elméjükben, ez a könyv arra tanít, hogy a körülményektől függetlenül dönthetünk úgy, hogy az örömöt és a szabadságot választjuk. 

Jodi Picoult: Vezeklés [The storyteller]
Athenaeum Kiadó 


Jodi Picoult az egyik kedvenc szerzőm, a Vezeklés, pedig az egyik kedvenc könyvem tőle. Olvastam
már magyarul és eredeti nyelven, angolul is. Ez egy csodálatos emberi történet, átszőve a történelem mocskos fonalával. A főszereplő Sage Singer, a Holokauszt túlélő Minka unokája. Sage az arcán hordja annak a halálos kimenetelű balesetnek a nyomát, amiben az édesanyja életét vesztette, ő maga pedig nem tudta túltenni magát a történteken. Éjszakánként dolgozik egy pékségben, akárcsak a dédapja, Minka, édesapja. A történet zseniális. Sage bemutatja a jelenét, ahol egy volt SS tiszt általa szeretne bűnbocsánatot nyerni. Minka megmutatja a táborokban történteket. Illetve megismerkedhetünk a lebilincselő történettel is, aminek a segítségével Minka túl tudta élni a túlélhetetlent.

Fülszüveg: Átírhatja a múlt a jövőt?
Sage Singer egy pékségben dolgozva próbálja elfelejteni édesanyja tragikus halálát és saját boldogtalan magányát. Egy önsegítő csoportban megismerkedik Josef Weberrel, akivel életre szóló barátságot köt. De egy nap az idős Weber szörnyű titkot árul el a múltjából, és olyan szívességet kér Singertől, ami komoly erkölcsi dilemmába taszítja a nőt. Ki ez az ember, akit barátjának hitt, hol van a határ bűn és bűnhődés, megbocsájtás és kegyelem között? Hogyan védjük meg a családunkat, és miként léphetünk ki az ördögi körből, hogy végre ne a múlt diktálja a jövőt?

Anne Frank naplója
Park Kiadó

Igazi alap mű ebben a témában. Anne Frank a világon a legismertebb zsidó kislány. Jó pár éve olvastam már a könyvet, de azért még mindig élénken emlékszem az ott leírtakra. Anne Frank, a 14 éves zsidó kislány arról álmodott, hogy egyszer nagy író lesz belőle. A háború alatt elbujdostak a családjával, egy lakóház egy rejtett fallal védett részében élt a családjával. Napjaik félelemmel és unalommal teltek. Anne naplót írt, amit csinosítgatott, újra és újra átírt, mivel azt tervezte, hogy ez alapján írja meg első könyvét, amint véget érnek a borzalmak. Azonban az élet keresztül húzta Anne számításait. A család lelepleződött, Anne az egyik haláltáborba veszítette életét alig 16 évesen. Naplója örökre fennmarad, nagy íróvá avanzsálva őt. 

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú
Ciceró Kiadó

A csíkos pizsamás fiú igazi különlegesség a témában írt könyvek között, hiszen ebben a regényben a
másik oldalról ismerhetjük meg a második világháború egyik legbrutálisabb időszakát. A történet középpontjában egy náci tiszt családja áll, akik kénytelenek az Auswitzi haláltáborok mellé költözni. A férj magas rangú náci tiszt, akit ide helyeztek, hogy felügyelje a tábori eseményeket. Kiváltság volt, hogy vihette magával a családját is. A feleségei és a gyerekei szenvedtek a kirekesztettségtől, a magánytól, az unalomtól és a kerítésen túli borzalmaktól. Brúnó, kisgyerek létére nagyon kíváncsi, folyton kalandozik és csavarog. Összebarátkozik egy zsidó kisfiúval a kerítés túloldaláról, sőt még át is szökik hozzá...
Szomorú, igazán szívbe markoló történet. Az alap gondolat zseniális, azonban az írónak nem sikerült tökéletesen kiviteleznie, ezért picit laposnak és elcsépeltnek hat. Azonban a különleges nézőpont miatt mindenféleképpen érdemes elolvasni. 

Radnóti Miklós: Bori notesz
Helikon Kiadó


1946. augusztus 12-én Lustig Ignác, a győri izraelita hitközség elöljárója rőfösüzletében egy csomagot adott át Gyarmati Fanninak. Ebben voltak azok a dokumentumok és tárgyak, amelyeket az abdai tömegsír exhumálásakor a 12-es számmal jegyzőkönyvezett holttest ruházatában találtak. Személyes iratok, igazolványok, levelek, fényképek és egy jegyzetfüzet, amely Radnóti Miklósnak a bori munkaszolgálatban 1944 júliusa és október 31. között szellemi erejének megfeszített koncentrációjával írt utolsó tíz versét tartalmazta. Kötetünk ennek a csomagnak a tartalmát közli, kiegészítve azzal az öt kézirattal, amelyet a munkatábor felszámolása előtt Radnóti Miklós barátjának, Szalai Sándornak adott át. A Bori notesz néven ismertté vált jegyzetfüzetben épp ennek az öt versnek a szövege rongálódott olvashatatlanná. Radnóti halálának tisztázatlan körülményei, a kéziratok története, az exhumáláskor előkerült különféle dokumentumok tartalma és állapota olyan kontextusba helyezi verseinek szövegét, amelyben léthelyzet és műalkotás kivételesen szoros kölcsönhatásba kerül. Ezért olyan értékesek azok a dokumentumok, amelyek testi pusztulásának nyomait és költői képzeletének utolsó fellobbanásait egyszerre őrzik. 

Rose Tremain: A Gusztáv-szonáta
21. Század Kiadó

Egy nem mindennapi gyerekkori barátság lélegzetelállító története, amely kiállja az idő próbáját. 


Gustav Perle egy svájci kisvárosban nő fel, ahol a II. világháború szörnyűségeiből csak halk visszhang jut el. Egyedüli gyerekként nevelkedik imádott édesanyjával, Emilie-vel, aki meglehetően mogorván bánik vele. Összebarátkozik egy vele egykorú tehetséges és jó eszű zsidó fiúval Anton Zweibellel, az ígéretes zongoristapalántával.
A regény Gustav családjának történetét követi nyomon, feltárja az anya antiszemitizmusának gyökereit, amelynek kihatása lesz fia és legkedvesebb barátjának életére is. Visszatekintés a háborús évekre és egy lelkiismereti ügy kellemetlen következményeire, és előre nézés két életútra, két karrierre; egy szállodatulajdonoséra és egy zongoraművészére.
A Gustav-szonáta egy gyerekkori szenvedéllyel, érzelmekkel teli barátságról, annak elvesztéséről, átalakulásáról és visszaszerzéséről szól, egy élethossz során. Erőteljes és mélyen megindító mű az egyik legnagyobb kortárs regényíró tollából.


Marceline Loridan-Ivens: És te nem jöttél vissza
21. Század Kiadó



Fülszöveg:
Marceline Loridan-Ivens édesapjának szavai ezek, amelyeket 1944 tavaszán a franciaországi Drancyban mondott az akkor 16 éves lányának, mielőtt az auschwitzi, illetve a birkenaui haláltáborba deportálták volna őket. 
A férfinak igaza lett, lányát pedig azóta is kísértik ezek a szavak. Soha nem tudta feldolgozni, ami történt, így most megírta, egyszerűen, szikár stílusban annak az embernek, akit a világon a legjobban szeretett: haláltáborban meggyilkolt édesapjának.
Loridan-Ivens gyönyőrű vallomása az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi sikere volt.

Személyes véleményemet a könyvről ide kattintva olvashatjátok.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"