Az olvasás nem idő, hanem döntés kérdése

Mióta elkezdtem vezetni a blogot sokkal több (tetemesen nagyobb mennyiségről beszélünk) könyvet olvasok. Egy pozitív jellegű nyomás nehezedik rám. Szeretnék minél több könyvet elolvasni, hogy a véleményemet minél előbb meg tudjam osztani. A mennyiség megtartása, illetve annak növelése érdekében új olvasási szokásokat vettem fel. 

A barátaim, ismerőseim sokszor felteszik a kérdést: Hogy van időd ilyen sokat olvasni? Hogy tudsz ilyen sok könyvet elolvasni?

A válasz nagyon egyszerű. Az olvasás ugyanolyan tevékenység, mint akármi más. Példának hozhatnám fel az összes sport tevékenységet, a különböző önfejlesztő tevékenységeket – meditációs órákat vagy mindfulness tréningeket – vagy akár a barátokkal együtt töltött szabadidős tevékenységeket. Magyarul az olvasásra is úgy kell tekintenünk, mint szabadidős tevékenységre, aminek a beillesztése, zsúfolt mindennapjainkba komoly logisztikai szervezést igényel.  De higgyétek el megéri 😊


Ebben a posztban olvashatjátok az én olvasási szokásaimat, tippekkel, valamint nekem bevált módszerekkel, remélve, hogy sikerül átadnom pár hasznos dolgot 😊

1. Mindig legyen a táskátokban egy könyv!  

Számomra mindig egyfajta biztonságérzetet nyújt, ha lapul egy könyv a táskámban. Bármikor előfordulhat a nap folyamán egy-két üres járat – nincs áram a munkahelyeden, a barátnőd késik egy órát a megbeszélt ebédről vagy késik egy órát a vonat -, amikor egy jó könyv akár életmentő is lehet.

2. Olvass, ahol és amennyit csak tudsz!

Az olvasást nagyon sok más tevékenységgel össze lehet kötni. Az egyik legjellemzőbb az utazás. Akár a napi ingázás a tömegközlekedésen vagy egy kirándulás, nyaralás utazó szakaszai is kiváló lehetőséget biztosítanak az olvasásra. De kiválóan össze lehet kötni egy habos kádfürdővel is. Nálam elő szokott fordulni, hogy ameddig a párom focimeccset néz, én belemélyedek az aktuális olvasmányomba. Filmnézés közben a reklámokat is olvasással szoktam kitölteni.

3. Alakíts ki magadnak egy olvasási rutint!

Hogyha korán kelő típus vagy, vagy csak később kezdődik számodra a munka, olvass reggel egy finom kávé és kiadós reggeli közben. Este lefekvés előtt ne a telefonodat nyomkodd, hanem inkább olvass egy órát. Teljesen mindegy, hogy a napi, heti rutinodba mikor és hogyan tudod kényelmesen belevenni az olvasást, a lényeg a rendszeresség.

4. Találd meg a számodra legmegfelelőbb könyvet!

Bátran kísérletezz a különböző műfajokkal, korokkal, írókkal. Ha egy könyv ízére sehogy sem tudsz ráérezni, az olvasást csak szenvedésnek éled meg, akkor ne gyötörd magad, inkább tedd le a könyvet! Sokkal jobb lerakni egy rossz könyvet vagy egy neked nem megfelelő könyvet, mint megutálni magát az olvasást. Nem szégyen lerakni a könyvet, inkább egy bátor döntés!

5. Olvass egyszerre akár több könyvet is!

     Ennek a pontnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is. A párhuzamos olvasás esetében fel kell rá készülni, hogy csak lassabban fogsz tudni haladni az aktuális olvasmányokkal. Viszont ennek a módszernek is megvan a nagy előnye, mégpedig, hogy nem fogsz megunni egy történetet túl hamar, mivel párhuzamosan többel is foglalkozol egyszerre.

      6. Készíts olvasási tervet, listázd az elolvasandó könyveidet!

       A tervezést nem kell véresen komolyan vennetek. Ez csak amolyan játék. Én személy szerint nagyon szeretek ilyen jellegű listákat készíteni. 
  •       Szoktam készíteni év elején egy hozzávetőleges listát, azokról a könyvekről, amit a következő évben szeretnék elolvasni. Ez a lista természetesen, a friss megjelenéseknek köszönhetően folyamatosan változik és a régebben fölkerült tételeket folyamatosan csúsztatják le. Mindenféleképpen jó viszonyítási alap. 
  •       Ennek megfelelően hónapokra lebontva is össze szoktam állítani egy olvasási tervet, amit általában nem sikerül betartanom. Ha mégis a hónap elején megálmodott olvasmányok közül sikerül valamit elolvasnom, az mindig sikerélményt jelent, ha ki tudom pipálni az adott könyvet.
  •       Különböző olvasási kihívásokhoz kötődő könyves listák. 

           
       7. Vezess olvasónaplót olvasmányaidról!
        
    Természetesen az olvasónapló alatt nem az általános iskolai változatot értem😊 Én egy külön  füzetben vezetem az elolvasott könyveimet. Évekre bontva írogatom őket, nagyon egyszerűen    szívecskét biggyesztek azok mellé a könyv címek mellé, amik tetszettek. 
     Persze mindenki olyan jelölési rendszert talál ki magának, amit szeretne. Hogyha szereted magad előtt látni, mekkora mennyiséget olvastál, írd mindig le az olvasott lapok számát. Hogyha azt szeretnéd dokumentálni, hogy milyen ütemben szoktál olvasni, jelöld dátumokkal a kezdés és a befejezés idejét. A lehetőségek tárháza végtelen. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"