Karácsonyi kalamajka a köbön ⧫ Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora 5. - Dermesztően csendes éj

Jo Nesbø hatalmas irodalmi klasszikussá vált pályafutása során. A neve a világon mindenhol ismert, azonban nem ifjúsági művekhez kötik, hanem vérfagyasztó skandináv thrillerekhez. Egyáltalán nem olvastam még szerzőtől, ami, azért is furcsa, mert szeretem az ilyen típusú könyveket. Fogalmam sem volt mit várhatok ettől a könyvtől.

Jo Nesbø és könyve teljesen levett a lábamról. Többször előfordult, hogy egy-egy viccesebb résznél hangosan felnevettem a buszon. Komolyan annyira vicces volt a történet, hogy elfogott az érzés, hogy milyen jó is lenne ezt a könyvet a saját gyerkőcömmel együtt olvasni. Ráadásul az író egy kiegészítő könyvet is írt, amire rendszeresen utal a regény lapjain is. Kicsit aggódtam, mivel a Dermesztően csendes éj a sorozat ötödik része, de az olvasás elkezdése után minden ilyen kétségem megszűnt. Biztos voltak utalások az előző részekre vonatkozóan, de ez engem, aki nem olvasta az előzményeket egyáltalán nem zavart és nem zökkentett ki.

A történet fő-és címszereplője a különc feltaláló, doktor Victor Proktor, illetve a szomszédos házakban lakó gyerekek, Lise és Bulle, akik gyakran mulatják az idejüket a doktoréknál. A történet tökéletes hangolódás az ünnepi időszakra, hiszen az események Szenteste előtt pár nappal kezdődnek és Karácsony napján köszönünk el szereplőinktől. A karácsonyt megelőző napokban mindenki gőzerővel készül az ünnepekre: nagytakarítás, sütés-főzés, az utolsó ajándékok beszerzése. Ám Norvégia népének legbékésebb időszakát egy roppant abszurd hír zavarja meg, mi szerint a Norvég király pincéjét veszélyes penészgomba támadta meg. A gomba kiirtáshoz szükséges pénzt a király úgy tudta előteremteni, hogy eladta a karácsonyt egy gazdag üzletembernek, Thrane úrnak. A kalamajkák csak ezután következnek, mert a három jóbarát elhatározza, hogy közös erővel megmentik a karácsonyt.

Már maga az alapgondolat nagyon ötletes, hiszen a karácsony nem képezi senki tulajdonát, ezért nem is bocsátható eladásra. És mégis Jo Nesbø-nak sikerült elhitetnie, hogy ez egy teljesen legálisan folytatott üzleti tranzakció volt. Persze a karácsony eladása nem csak annyiban változtatta meg a készülődést, hogy az emberek konstatálták a dolgot. Thrane úr ugyanis kikötötte, hogy csak azok a tehetősebb polgárok ünnepelhetik meg ezt az ünnepet, akik elég nagy összegben vásároltak az áruházában. A történet eme szálában az író erősen pellengére álltja a mai fogyasztói társadalmat és igyekszik átadni azt a nagyon fontos üzenetet, hogy a karácsony nem a pénzről és a drága ajándékokról szól, hanem a közös ünneplésről és a szeretteinkkel való együttlétről.
Doktor Proktorék abbeli igyekezete, hogy megmentsék a karácsonyt nagyon sok és roppant vicces, sőt néhol igencsak abszurd helyzetbe sodorja a kis társaságot. Többször is majdnem a karácsony rendőrség markára jutnak, előkerül az igazi Mikulás, aki egyáltalán nem olyan, mint a legtöbb gyermek mesében és karácsonyi filmben. Jo Nesbø Mikulása ugyanis egy 240 éves alkoholista nőcsábász. Leszögezhetjük, hogy a Nesbø által bemutatott Norvégia kicsit sem valósághű, mégis abszolút hihető.

A doktor koránt sem nyomott annyit a könyvben, mint a gyerekek karaktere. Imádtam az okos és higgadt Lise-t, valamint a bátor, rosszcsont Bullet, aki Norvégia legfiatalabb tesztpilótája. A gyerekek sokkal reálisabban látták a világot, mint a felnőttek és értelmesebbek is voltak náluk. Az egész történet csak úgy zengett  viccesnél viccesebb beszólásaiktól.

Még szót kell ejteni a regényhez tartozó kiegészítő könyvről a B.A.B.N.L.-ről, vagyis Doktor Proktor szenzációs B.A.B.N.L. gyűjteménye: Bestiák, amelyek bár ne lennének. Ez egy csodálatos gyűjtemény-, amely a regényben Bulle birtokában van -  a ritka, mutálódott állatfajokról, mint például az orrszarvúbéka, a fojtóróka és a személyes kedvencem a vízilóbogár. Ez a könyv egyszerűen annyira zseniálisan van felépítve, hogy olvasás közben sokszor megfeledkeztem arról, hogy ezek kitalált lények. A sötét sarkokat pásztáztam egy egy megbúvó bestia után kutatva. A tudományos leírásmód egyszerűen fantasztikus. Sőt talán azt is ki merem jelenteni, hogy ez a kiegészítő könyvecske sokkal ötletesebb volt, mint maga a regény, nem is beszélve a kivitelezésről.

Jo Nesbø könyve(i) teljesen belopták magukat a szívembe és karácsonyi hangulatba öltöztették a lelkemet. A könyv egyaránt élvezetes olvasmány kicsik és nagyok számára is, hiszen én, felnőtt fejjel is tökéletesen bele tudtam veszni az események sodrásába és képes voltam azonosulni a problémával. Nálam ez a könyv hibátlan.

Véleményem: 10/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"