Hollywoodi álom ⧫ Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje

Evelyn hét férje. Mire számíthatunk egy könyvtől, aminek a címe már előre vetít egy botrányos élettörténetet, egy Hollywoodi díváról, aki nem kis mennyiségben fogyasztotta a férfiakat. Hivatalosan hét férjről tudunk, de ki tudja még mennyi szerető és futó kaland bújt meg a háttérben. A régi Hollywood nagy csillagai közül Elizabeth Taylort tudnám Evelyn Hugohoz hasonlítani, aki nyolc férjet fogyasztott el, bár ha figyelembe vesszük, hogy Richard Burtonnek kétszer is igent mondott, akkor fej fej mellett haladnak, a valós és a kitalált személy. 

Taylor Jenkins Reid történetei nagy népszerűségnek örvendenek főleg a külföldi olvasók körében. Kis hazánkat még nem érte el az iránta való rajongás futótüze, pedig méltán megérdemelné. 

Az írónő az Evelyn hét férjében egy sokak által kedvelt időszakot választott egy érdekes karakterrel és egy sötét titokkal a középpontban. Nekem például ez az egyik kedvenc történelmi korszakom, a régi, kezdetleges Hollywood, ahol még nem egyéni sztárok voltak, hanem a stúdiók maguk alkották meg a saját sztárjaikat és aztán uralták az életük minden területét. Abban az időben a sikernek és a hírnévnek bizony nagy ára volt, mert ha valaki leszerződött az egyik nagy stúdióval mondjuk öt évre, akkor öt évig a stúdió tulajdona volt és ez ellen nem tehetett semmit. 

A gyönyörű, kubai származású Evelyn Herrerának nem volt semmije a testén, a rafinált észjárásán és a nyomorból való kiszakadás görcsös akarásán kívül. Karrierje mondhatni a szokásos módon kezdődött, egy ostoba férfi segítségével került Hollywoodba, ahol a felfedezése után a stúdió igényi szerint alakította és hozta létre Evelyn Hugót, a dús keblű, szőke ciklont. A könyvbeli Evelyn Hugo nem a legtehetségesebb volt a színésznők között, de ahhoz zsigerből értett, hogy hogyan váljon igazi sztárrá. Az imázsához tartozott a sok kreált botrány és a páratlan számú férjek hada. De mindez csak máz, amit Evelyn a világ felé mutatott, annak érdekében, hogy védje magát, a titkát és nyugalomban élhessen. 
Nagyon nehéz erről a könyvről úgy írni, hogy ne osszam meg az Evelyn életét belengő titkot, hiszen amint a regényt olvasva felrántják a leplet, minden aköré épül és a szereplők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a titok titok maradjon. Sőt még a titok természetét sem volna ildomos elárulni, mert abból már könnyen rá lehet jönni a továbbiakra. 

Személy szerint imádom a történelmi regényeket, ezért is vártam nagyon, ezt a könyvet. Az elején kicsit túl nyálasnak és romantikusnak tűnt az írásmód, de aztán megszoktam és ráeszméltem, hogy ez pont így volt jó, hiszen az 50'-es évek Amerikáját ez a csöpögős romantika és naivság jellemezte. A történetet maga Evelyn meséli el, aki már a hetvenes évei végén jár, egyedül maradt a világban és úgy érzi eljött az ideje, hogy megossza a teljes, kendőzetlen igazságot az életével kapcsolatban. Különös körülmények között kiválasztja a nem túl sikeres újságírónőt, Monique Grantet, hogy írja meg a memoárját, amit a halála után adhat majd ki. Az írónő remekül játszott a szálakkal, hol a jelenben voltunk az idős Evelynnel és Monique-al, hol a régmúltban kalandoztunk, hol, pedig régi újságcikekket olvashattunk. A regényt természetesen a férjek tagolják részekre, de mindenki meg fogja majd tapasztalni, hogy ők vajmi kevés szerepet játszottak Evelyn életében. 
Régóta nem olvastam történelmi regényt, ami már nagyon hiányzott. Bátran leszögezhetem, hogy Taylor Jenkins Reid igazán kitűnő történelmi regényt alkotott egy roppant izgalmas korról, egy párhuzamos Hollywoodot teremtve az olvasóknak. Nagyon örültem a magyar kiadásnak és, hogy a sok megjelent borító közül a kiadó az ikonikus zöld estélyi ruhás Evelynt választotta. Azonban jobban örültem volna a cím szöveghűbb fordításának, a történethez is jobban passzolt volna az Evelyn Hugo hét férje. Illetve nem lett volna hátrány picit strapabíróbbra elkészíteni a könyvet, hiszen ezt a regényt szívesen elolvasnám többször is. 

8,5/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"