Lélekmelengető, mint egy finom kávé ⧫ Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Jól esik kiszakadni a mindennapok olvasási rutinjából egy novellás kötettel vagy egy más kultúrájú író szavaival. Annyira máshogy viszonyulnak a világ dolgaihoz és gondolkodnak a keleti emberek, hogy igazán élvezetes számomra az ő alkotásaikat olvasni. Egyszerűen oda vagyok az írásaikért és a kávéért is. Szinte már olvasás előtt tudtam, hogy ez az én könyvem lesz. 

A Mielőtt a kávé kihűl Kavagucsi Tosikadzu első könyve, de már régóta foglalkozik írással, hiszen forgatókönyv íróként keresi a kenyerét. Egy novelláskötet igazán tökéletes bemutatkozás, hiszen ezeken a rövid történeteken keresztül mutatkozik meg igazán ki mennyire tud jól írni. 


Meglepő módon a Mielőtt a kávé kihűl történetei egytől egyig egy kávézóban játszódnak, de nem akármilyen kávézóban, hanem egy varázslatos helyen, ahol az időutazás is lehetségessé válik. A kávéház csodája városi legendává nőtte ki magát, de bizonyos feltételek mellett lehetséges csak az időutazás. 
  1. Csak olyan személyekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávéházban!
  2. Csak egy bizonyos székre ülve lehet utazni az időben!
  3. A székről tilos felállni!
  4. A legfontosabb szabály pedig, hogy az időutazónak meg kell innia a kávét mielőtt kihűl. Ugyanis ennyi idő áll rendelkezésére. 
A szabályok szigorúsága miatt csak korlátozott számban próbálkoznak meg az utazással. Az első történet után már könnyen belerázódtam az olvasásba és innentől kezdve már egyszerű volt azonosítani a szereplőket. Mindegyik történet összefüggött egymással, így azzal sem volt probléma, hogy újonnan jött szereplőkkel és szituációkkal ismerkedjen meg az olvasó. 
A könyv olvasása során sok emberi történettel ismerkedhetünk meg, volt itt szerelmi bánat, súlyos betegség és gyötrő haláleset is. A történeteken keresztül bepillantást kaphattunk abba, hogy a keleti emberek, hogyan állnak ezekhez a szituációkhoz, hogyan lendülnek túl egy-egy vesztességen és milyen szemmel tekintenek az adott problémára. Ez a könyv tökéletesen ötvözte Japán hagyományait a modernitással és mutatta meg a japán emberek gondolkodásának különbségeit. Igazán üdítő olvasmány volt, a történetek szomorúsága ellenére is. 

Véleményem: 8/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"