Leszbikus kapcsolat a Fehér Ház falai között ⧫ Amy Bloom: Közös titkaink

Mindenki hallott már Eleanor Rooseveltről, Amerika talán leghíresebb First Ladyjéről, valamint a férjéről Franklin Delano Rooseveltről, aki kivezette az országot a Nagy Gazdasági Válságból és megállta a helyét a II. világháború zavaros időszakában is. A Roosevelt házaspár nagyon híres és befolyásos volt a maga idejében. Eleanor hűséges és odaadó társnak tűnt a világ szemében, aki támogatta a paralízissel küzdő férjét, nevelte a gyerekeit és csendesen próbálta megváltani a világot. Azonban nem sok szó esik arról, hogy az elnök szinte háremet tartott fent magának, annyi nője volt a felesége mellett, hogy szinte lehetetlen számon tartani az összes kalandját. De arról pláne nem mesélnek a történelem könyvek, hogy Amerika leghíresebb és legjobban imádott First Ladyje élethosszig tartó kapcsolatot ápolt egy nővel, Lorena Hickokkal, a kor tehetséges újságírójával, aki a majd két évtized hosszúságú elnöki ciklus alatt szinte végig bent lakott a Fehér Házban, kar nyújtásnyi távolságra a szeretett nőtől. Ez a könyv lerántja a leplet a szabadelvű elnöki házaspárról, bemutatva különös házasságuk minden fontos aspektusát, fel tárja a történelem egy nem túl ismert. de annál érdekesebb szeletét az olvasók számára. 

Először is ki kell emelni az írónő bravúros stílusát. Játszi ügyességgel mutatta be Hickok borzalmas gyermekkorát, az Eleanorral való bonyolult kapcsolatát, Franklin kisebb nagyxobb fontosságú szerelmi légyottjait, a kor jellegzetességeit, a politikai helyzetet és a Fehér Házbeli életet. A szerző Lorena Hickok bőré bújik és az ő száján szólva vezet be bennünket a történelem könyvek titkos lapjaira. Hihetetlen, hogy alig kétszázötven oldalon képes elmesélni megannyi élet történetét, számos sors alakulását. Stílusa rendkívül olvasmányos és szórakoztató. Nem ajánlom a tömegközlekedésen olvasni, mert én egyszer majdnem fent maradtam a buszon, annyira belemerültem a történetbe. 

Személy szerint nagyon szeretem azokat a regényeket, amik az amerikai történelemmel foglalkoznak, nagy örömmel vettem a kezembe ezt a kötetet is, hiszen nem sok mindent tudtam a Roosevelt házaspár magán életéről. Ami megmaradt a fejemben a történelem órákról az mindössze pár poros reform, amit a nevükhöz köthetünk. De mindaz, amiről a regény lapjain olvashattam cseppet sem volt poros történelem, hanem színtiszta provokatív életek megélése, olyan életek, amilyenről nem is gondolná az ember, hogy ez a híres házaspár élhet. Titkait meg tudták őrizni, úgy, hogy kitették a kirakatba, persze csak diszkréten. Roosevelték már akkor bő 70 évvel napjaink előtt a ma oly divatos nyitott kapcsolatban éltek. Társai voltak egymásnak, szülei a gyermekeiknek, de szerelmi ügyekben mind a ketten más úton jártak. Ami a legmegbotránkoztatóbb volt az egészben, hogy Franklint félrelépéseiben a saját lánya segítette leginkább. 
A regényben tényleg gyarló emberi lényeket ismerhetünk meg, amit az ember gyakran elfelejt, ha szóba kerülnek a nagy amerikai elnökök és sérthetetlen családjuk. Ez a könyv tökéletesen megmutatta, hogy a hatalom megtartása milyen csalfaságokra kényszeríti az embereket, hiszen Eleanor és Franklin csak azért tartották fent a házasságuk látszatát, mert Franklin volt az elnök és hát egy válás, hiszen a frissen coming outolt biszexuális feleség és háremet fenn tartó nyomorék külön-külön nem tudta volna megállni a helyét politikai porondon. 

Imádtam ezt a könyvet, főleg azért, mert egy ismeretlen, botrányos részét fedték fel a történelemnek. Ezt kéne tanítani történelem órán. Olvassátok el, nem fogtok csalódni benne. 

Vélemény: 5/5 

!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"