A békés együttélés kulcsa ⧫ Steigervald Krisztián: Generációk harca

Jelenlegi élethelyzetünk úgy hozta, hogy egy ideig a férjem szüleinél kell laknunk. Persze ez a mi jól felfogott érdekünkből történt, de azért egy pár hónap után már bőségesen vannak súrlódások. Ebben a több generációs háztartásban, pedig pont jókor jött Steigervald Krisztián könyve. Nehéz megértenünk egymást főleg, ha más-más generációhoz tartozunk. Mi nem értjük meg, hogy szüleink miért óckodnak az online vásárlástól és az online fizetéstől, míg ők elképzelni sem tudják, hogy mi miért nem a boltban vásárolunk, miért rendelünk kaját, amikor főzhetnénk is és még hosszasan sorolhatnám. Ezek a különbségek, pedig együtt élve még jobban kibontakoznak és ha nem próbáljuk meg megérteni a másikat csak bosszantani fognak. 


Ez a könyv mindenkinek fontos olvasmány, hiszen van családunk, ami egy vegyes generációjú közösséget alkot, esetleg vannak más generációs barátaink is, de munkatársaink és ismerőseink biztosan. Sok dolog van, amit máshogyan csinálunk, ahogy a szüleink vagy a nagyszüleink szerint kellene, amik lehetnek akár parázs viták kirobbantó okai is. Gondoljunk akár egy egyszerű vasárnapi ebédre, ahol a nagymama rántott húst tálal, pedig mi nem eszünk lisztben átforgatott, olajban kisütött húst, sőt egyáltalán húst sem. Nem könnyű helyzetek elé állít az élet ezekből a különbségekből kifolyólag, de egy kis megértéssel könnyedén át tudunk lendülni a felmerülő problémákon és jobb, harmonikusabb kapcsolatot alakíthatunk egymással. 
A könyv olyan hétköznapi példákat sorakoztatott fel, amikkel mindenki találkozott már élete során, ezért olvasás közben végig ismerős helyzetek köszöntek vissza. A szakértő alapvetően hat generációt különböztet meg, az én generációm, az Y, pedig valahol félúton van nagyszüleink és a most születettek között. Fontos megértenünk, hogy a generációk tapasztalatai visszafelé nem működnek, vagyis a nagyszüleink simán beletanulhatnak a számunkra oly mindennapos közösségi médián keresztül élt mindennapokba, míg mi soha nem fogjuk megtapasztalni, milyen volt nekik felnőni a háborúk idején, a hippikorszakban vagy egy internet nélküli világban. Számunkra ezek mind csak mesék lesznek, ugyanúgy, ahogyan az is mesévé válik majd, amit mi fogunk utódainknak mesélni a betárcsázós internetről. 

Ez a könyv tökéletes útmutató kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Jelenlegi helyzetünkben nagyon is aktuális, amikor mindenki rengeteg időt kénytelen otthon lenni összezárva a családjával, különösen fontos, hogy megértsük és tiszteljük egymást.

Vélemény: 4/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"