Forró, perzselő családi titkok ⧫ Jane Harper: Az elveszett férfi

Jane Harper nevéről a perzselően forró ausztrál táj jut eszembe, családi titkok fojtogató pokla és persze rejtélyes gyilkosságok. Bármit ír az balzsamként hat a lelkemre, hiszen olvasás közben elfeledkezhettem mindenről és csak a tikkasztó szomjúságot éreztem a torkomban, a hátamon végiggördülő verejtékcseppeket és a forró homokot a talpam alatt. Jane Harper regényei olyanok, mint a jó öreg fotelek, kényelmesen bele lehet helyezkedni a történetbe, az események fonala hamar felvehető, a regény, pedig nem ereszti el az olvasót. Aki olvasott már az írónőtől imádni fogja az új regényét is, aki  pedig most szeretne megismerkedni műveivel Az elveszett férfi tökéletes választás, hiszen ez egy különálló történet, nem egy sorozat része, mint az előző könyvei. 

Jane Harper Ausztrália egy roppant kieső pusztaságába kaluzolja az olvasót, egy olyan vidékre, ahol a birtokok beláthatatlanul nagyok, a legközelebbi szomszéd is három órás autóútra van, az emberek, pedig rádión keresztül tudnak kapcsolatot tartni egymással. Furcsa karácsonyról olvasni, amikor kint 45 fok volt, a nappaliban, pedig szépen feldíszített karácsonyfa kapott helyet. Az írónő olyan érzékletesen írja le a pusztító sivatagi időjárást, hogy éreztem a nap melegét bőrömön olvasás közben. Az Aszályhoz hasonlóan egy család regénybe ágyazott krimi bontakozik ki az oldalakon, egy szokványos történet, ami mégis sántít valahol. Na de hol? Általában jó vagyok abban, hogy előre lássak egy-egy könyves csavart, ám Harper esetében szinte én is csak abban a pillanatban jöttem rá a dolgokra, amikor azok a regényben is felszínre bukkantak. Az, hogy egy író meg tud lepni, pedig fantasztikus érzés.



Az elveszett férfi történetében adott három fiú testvér, akiknek nehéz és titkokkal terhes a múltjuk, szövevényes és darabos a kapcsolatuk. A legidősebb fivérnek, Nathannek és a legfiatalabbnak, Bubnak azzal a nehéz és embert próbáló feladattal kell megbirkónia, hogy középső testvérüket, Cameront holtan találják a sivatagban. A regényben leírt Isten háta mögötti területen létfontosságú tudni ki hol tartózkodik és rádión keresztül folyamatosan kommunikálni a többiekkel. Abban az esetben, hogyha valaki bizonyos ideig nem reagál a megkeresésekre beindul a jól ismert protokoll, miszerint mindenki neki áll átfésülni a területet, hogy minél előbb megtaláhassák bajba jutott társukat. Sajnos a protokollt Cameron estében túl későn kezdődték el, így a fivérek már csak kiszáradt holttestére találtak rá. 

Imádtam a regényben, hogy a hangsúly nem kifejezetten Cameron halálán és az események felgönygölítésén volt. Ez a rész mintegy mellékvágányként futott a fő történeti szál, a családi titkok útvesztője mellett. Szépen lassan fény derül a fiúk nehéz gyermekkorára, amire az enyhülést csak erőszakos és agresszív apjuk halála hozott. Ahogy a múlt darabkái szépen lassan a helyükre kerülnek kirajzolódik a jelen helyzet bonyolultsága. Láthatjuk azt is, hogy ugyanazon nevelés hatására az egyénekből milyen felnőttek váltak. Roppant érdekes feltevés, ami nagyon foglalkoztat  a regényekben, hogy az emberek jellemük vagy neveltetésük miatt lesznek olyanok, amilyenek. Mennyire van hatással az ember személyiségének fejlődésére közvetlen környezete és mennyiben befolyásolják a bennünk lévő személyiségjeygek később kialakult lényünket. Fellebben a fátyol Nathan nehéz válásának történetéről és magányának igazi oka is kideül, valamint a Cameron feleségéhez, Ilsehez fűződő kapcsolatának eredete is megmutatkozik. A testvérek közötti ellentétek és titkok, pedig sokkal sötétebbek, miat azt első ránézésre látni lehetett.

Jelen élethelyzetben, amikor mi magunk is lakásunkba bezárva élünk roppantul megérintett ez a regény, hiszen ott Ausztráliában oly távol tőlünk az emberek ugyanabban a cipőben járnak, mint mi csak nekik ez a természetes állapot, míg mi börtönnek éljük meg az otthon tölött napokat. Alig tudnak találkozni egymással a nagy távolságok és a szeszélyes időjárás miatt. A gyerekek szintén a nagy távolság miatt nem járnak fizikálisan iskolába, hanem online oktatás keretein belül tanulnak. Az ételt havonta rendelik, jól betáraznak, hogy semmiből se szenvedjenek hiányt. Ha jól megnézzük minden ugyanaz csak maszkot és kesztűt nem viselnek.

Ez a történet tökéletes nyári, karantén olvasmány. Olvasás közben teljesen át értékeltem a helyzetünket, hiszen, ami most nagyon rosszul hat a lelkünkre az máshol lehet teljesen természetes  is. Amúgy is van valami pezsdítő jó érzés abban, amikor tikkasztó melegben még melegebb tájról olvahat az ember. Jane Harper egyszerűen zseniális, aki még olyanokat is meg tud fogni, mint én, akinek nem a krimi a kedvenc műfaja. Ahogy korábban is említettem jelen élthelyzetben, pedig különösen pozitív hatást gyakorolhat az emberre. Csak ajánlani tudom a könyveit!

Vélemény: 5/5



Fülszöveg:

A középkorú Nathan Bright hónapok óta először találkozik fiatalabbik öccsével, Bubbal a birtokaikat elválasztó kerítésnél, a kietlen ausztrál vidék kellős közepén. Bár a világtól elszigetelt házaik háromórás autóútra vannak egymástól, a fivérek közvetlen szomszédok. Középső testvérük, Cameron holtan hever a lábuknál. Ő tartotta kézben a családi birtok ügyeit, és egy nap valamiért egyedül vágott neki a pusztának, ahol a könyörtelenül tűző nap senkit sem kímél.
Nathan, Bub és Nathan fia visszatérnek Cameronék farmjára, a család többi tagjához: fivérük feleségéhez, lányaihoz és anyjukhoz, valamint régóta velük élő alkalmazottjukhoz és két nemrég leszerződtetett idénymunkásukhoz. Miközben Cameron halálát gyászolják, megkezdődik a gyanakvás, és Nathan azon kapja magát, hogy kénytelen feltárni a titkokat, amelyeket a Bright család jobb szeretne a szőnyeg alatt tudni.

A kegyetlen pusztaságban játszódó regény megrázó történetével és hús-vér karaktereivel ismét igazolja, hogy az Ausztráliában élő és dolgozó Jane Harper korunk egyik legizgalmasabb krimiszerzője.


⇛ Még több könyves tartalomért kövess Instagramon :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"