Az örök vita kérdés ⧫ Hagyományos vagy e-könyv?

Az e-könyv egy igazán nagyszerű találmány, ami akár gyökeresen is megváltoztathatta volna az olvasási szokásokat és a könyvpiacot. Azonban a találgatások ellenére ez nem így történt. Az e-könyvet igazából az internet megjelenése és széles körben való elterjedése hívta életre. Szerencsére nem váltotta le a hagyományos könyvet, amitől a könyvpiac félt, mert valljuk le jelentősen el tud venni az ember olvasás élményéből, hogy egy képernyőn olvas. Mivel a kezdeti lelkesedés után az emberek szépen lassan visszatértek a hagyományos könyvekhez és manapság is nagyon szűk az e-könyv használók rétege, nem hozta magával azt a piaci változást, amit ennek a technikai újdonságnak jósoltak a szakértők. A vírushelyzet miatt azonban előkerültek az e-könyv olvasók a szekrény mélyéről és egyre többen vásároltak ilyen készüléket és elektronikus könyveket is. Az is befolyásolja az e-könyves piac alakulását, hogy a helyzetre való tekintettel sok kiadó az újdonságait először nem print könyvben, hanem e-könyvben jelenteti meg. Például a Jaffa kiadónál lett ez bevett gyakorlat. Ebben a posztban összeszedtem nektek néhány gondolatomat ezzel az érzékeny témával kapcsolatban. 


Azt már az elején szeretném leszögezni, hogy az e-könyv semmivel sem rosszabb, mint a papíralapú, egyszerűen csak már olvasás élményt ad és már élethelyzetekben lehet aktuális. Az e-könyv olvasómat akkor vettem, amikor egy időre külföldre helyzetem át a székhelyemet és mivel hosszabb időre, egy bőröndből kellett élnem, értelem szerűen nem volt lehetőségem több tucat könyvet vinni magammal. Meg ember legyen a talpán, aki ki tudja fizetni az ebből adódó túlsúly költségeket. Úgyhogy az e-könyvnek meg van az a nagyon nagy előnye, hogy kis helyen elfér és több száz könyv tárolására is alkalmas. Akkor is tökéletes választás lehet az e-könyv, ha az ember nem Magyarországon él, de szeretne magyarul olvasni és nem akar vagyonokat fizetni a szállítási költségre, hiszen az e-könyv azonnal letölthető a vásárlás után és ténylegesen csak a könyv árát kell kifizetni. Sajnos az e-könyvek olcsóságával annyira nem lehet példálózni, mert Magyarországon az e-könyv ÁFÁ-ja még mindig 27%, ami az Európia Unióban példátlanul magas. Így amit a kiadók meg tudnak spórolni a termék előállításán azt kénytelen adóteher formájában beépíteni a könyv árába, ezért nem olcsóbb érzékelhetően a papíralapú könyvhöz képest. 

Meg kell hagyni, hogy egy eszközön való olvasás nagyon el tud venni a könyv nyújtotta olvasási élményből. Én az a típusú olvasó vagyok, aki szereti egy kicsit feltérképezni a könyvet mielőtt belekezd az olvasásba. Először is megnézem, hány oldalas a könyv, végig lapozom, mert tudni szeretném milyen a könyv szerkezete és felépítése: hosszabb vagy rövidebb fejezetekre lehet számítani, nagyobb egységekre van bontva, és így tovább. Sőt még olvasás közben is szeretek lapozgatni a könyvben, ha olvasok egy fejezetet a könyvben mindig megnézem, hogy hol a vége, mikor következik egy nagyobb részegység vége. Ez a lapozgatás az e-könyvben nagyon macerás tud lenni, főleg, ha nem tudod pontosan hányadik oldalt keresed. Az olyan könyvekről, pedig ne is beszéljünk, amiknek a függelék szerves részét képezi. Irodalmi példáknál maradva gondoljunk csak A Mester és Margaritára vagy a Végtelen tréfára. 

Évek óta először vettem a kezembe az e-könyv olvasómat. Már a fogása is nagyon más, furcsán könnyű, gombok segítségével lapozható oldalak, Ez az úgymond fizikai nem létezés olvasás közben is furcsa, hiszen csak egy kijelző mutatja hol tartok a könyvben és amikor elolvastam, nincs az a fizikai megkönnyebbülés, hogy igenis elolvastam a könyvet. Amiatt az az érzésem, mintha nem is haladnék az ott olvasottakkal, hiszen nincsen semmi látszatja. Persze ez a része igenis praktikus, mert lehet például fekve vagy evés közben is olvasni. Könnyű szerrel lehet ugrálni a művek között (bár ezt a könyvespolccal is simán meg lehet tenni). És néha néha tényleg már élmény e-könyv olvasón elolvasni egy könyvet, mint hagyományosan.

A legális e-könyv fogyasztók száma mindössze a teljes könyvpiaci bevétel 1%-át teszik ki, ami a vírus hatására a duplájára nőtt. Ez a szám nem számottevő, de nem is lehet pontosan mérni az e-könyv olvasók számát, hiszen sokan nem fizetnek ezekért a fileokért, hanem ilyen olyan megosztó oldalakról vagy csoportokból töltik le. Azonban a meg nem vásárolt e-könyvekkel a szerzőt károsítják, hiszen így nem kapja meg a könyv árából befolyt jogdíjat. Olvassatok bármilyen formában könyvet, legyen az legálisan megvásárolt, mert a szerző csak így kaphatja meg a neki járó jogdíjat. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"