Hol van a helye a nőnek modern világunkban? ⧫ Chimamanda Ngozi Adichie: We shold all be feminists

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai származású írónő, egy olyan fontos problémára hívja fel a világ figyelmét, ami érthetetlen módon modern világunk mindennapos részét képezi. Az írónő egy TED előadás keretében vetette fel először ezt a problémát. Az a bizonyos TED előadássorozat Afrikát helyezte a középpontba. Az írónő azonban, nem arról beszélt, hogy milyen az élete afrikaiként, az Egyesült Államokban (ami mellesleg szintén nagyon érdekes téma), hanem arról, hogy milyen az élete fekete nőként és milyen az élete nőként. 

Ez a vékony, alig 50 oldalas könyvecske TED előadásának írásos változata. 

Sokan nincsenek tisztában a feminizmust igazi jelentésével és beskatulyázva, sztereotípizálja a feministákat. A feminista, nemtől függetlenül az a személy, aki a nemek egyenjogúságáért harcol. Manapság is sokszor hallani, hogy a feministák olyan nők, akik nem borotválkoznak és elhíznak, hiszen nem akarnak tetszeni a férfiaknak. Tévedés, hogy egy nő csak akkor öltözhet ki és lehet ápolt, hogyha tetszeni akar egy férfinak. Mi nők ezekkel az apróságokkal csak magunknak akarunk tetszeni és saját magunknak megfelelni. 


Chimamanda Ngozi Adichie sok dologra hívja fel a figyelmet, személyes történetein keresztül. Hiába általánosan elfogadott tény a nemek közötti egyenlőség, sajnos ez nem valósult meg maradéktalanul. Szerintem minden nő életében történt már olyan esemény, ami teljesen máshogyan alakult volna, hogyha férfi lett volna vagy egyenrangúként kezelik az adott szituációban. Tekintsünk csak a munkára, akár a saját jelenleg munkahelyünkre vagy korábbi munkatapasztalatainkra. Számos eseményt tudnék felsorolni, ami nem a nemek közötti egyenlőséget sugározta. Hacsak azt nézi az ember, hogy más-más nemű főnökök máshogyan állnak a különböző nemű beosztottakhoz. 
Az írónő kitért a házimunkára is, illetve a kapcsolaton belüli tipikus női és férfi szerepekre. Miért kéne egy nőnek, egyes egyedül végeznie a házimunkát? Csak azért, mert nő? Ez van belé sulykolva a társadalom és a családja által is. Hány olyan háztartási példát látunk, amikor a család férfi tagjai nem hajlandóak részt venni a házimunkában, annak ellenére, hogy ők is ott, abban a háztartásban élnek. Személy szerint utálok takarítani, tényleg ki nem állhatom, azonban főzni mindennél jobban szeretek. Nagyon szerencsésnek mondhatom magamat, mert a párom ezt tiszteletben tartja és megérti. Ennek megfelelően tudtuk leosztani egymás között a háztartási szerepeket. Ameddig én a konyhában a főzéssel-sütéssel foglalatoskodom, ő elvégzi a többi háztartási feladatot. És még így is nagyon sokszor sokkal előbb végez a takarítással, mint én a főzéssel. 

Egyszerűen egy szerető társ nem várhatja el, hogy a nő megszakadjon a napi robotban, míg ő meccset néz vagy játszik. Egy szeretet teljes, kiegyensúlyozott partneri kapcsolatban mind a két félnek ugyanúgy ki kell vennie a részét a háztartási feladatokból is. 
Velem is előfordult olyan eset, amikor a pincér ignorált a párom jelenlétében. Megkérdezte mit szeretnénk inni, a kérdést egyenesen az asztalnál ülő férfinak szegezte, majd rám se hederítve elrobogott és hozott egy darab italt. Miért történt ez? Hogyan fordulhat elő ilyesmi 2018-ban?

Erről a problémáról muszáj beszélnünk és tennünk ellene. Hiszen a nőknek ma sincs szabad választásuk. A társadalom egyre csak sulykolja belénk, hogy muszáj férjet találni és álmainkat alávetni a család egységének. De ennek nem kell így lennie, a dolgok változóban vannak és pont az ilyen könyvek a változás előhírnökei. 


Véleményem: 10/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"