Novemberi ajánló

Nem tudom miért van ez így a könyv kiadás világában, de mintha az év utolsó három hónapjára megnőnének a megjelenő könyvek száma. Mintha a kiadók is már a karácsonyra készülnek és jelentetik meg a jobbnál-jobb könyveket.

De persze az is lehet, hogy ez csak érzéki csalódás, a laikusok számára és az év többi hónapjában is ugyanannyi könyvet dobnak piacra, mint a karácsonyt megelőző időszakban.

Szemezgettem kicsit a novemberre várható megjelenésekből és ki is választottam 27 érdekesnek tűnő könyvet. Íme a lista!



Örkény István: Glória/ Macskajáték
Helikon Kiadó

Macskajáték: évtizedek óta új s új bemutatókon szerethető színdarab. Makk Károly és Tóth János klasszikus szépségű filmje. A nagyközönség kedvencei - mögöttük azonban a ritkábban emlegetett "eredeti" mű, a magyar próza egyik kiemelkedő alkotása áll. Vele párban, Örkény István életműsorozatának újabb kötetében egy másik kisregény is olvasható, a Glória.

Főhőseik: egy szétfoszlott családból magára maradt özvegyasszony és egy feloszlatott rendjéből világra lökött apáca. Orbánné (az egykor önfeledt Szkalla lány) és Ilona (a korábban lelki békében élt Soror Glória). Vajon milyen szabályoknak és megszokásoknak kell engedelmeskedniük, s eközben mennyi lázadást, zabolátlanságot engedhetnek meg maguknak? A Macskajáték humor és tragikum egybekomponálásával az érett író remeke, a Glória hagyományosabb módon elmesélt, különös történet.

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock
21. Század Kiadó

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért.

A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott... A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?

Imogen Hermes Gowar régészetet, antropológiát, művészettörténetet és kreatív írást tanult. London délkeleti negyedében él, azon a környéken, ahol A sellő és Mrs. Hancock története is játszódik. Ez az első regénye.


Elena Ferrante: Aki megszökik, és aki marad - Nápolyi regények 3.
Park Kiadó

Elena és Lila, akiket az előző részekből (Briliáns barátnőm és Az új név története) már jól ismerünk, nővé érett, méghozzá nagyon korán. Lila tizenhat évesen férjhez ment, kisfia született, aztán elhagyta a férjét és a jólétet, és egy gyárban dolgozik, embertelen körülmények között. Elena elkerült a telepről, a Pisai Egyetemen tanult, írt egy regényt, melynek sikere kitárta előtte egy jómódú, művelt világ kapuit. Más-más módon, de mindketten megpróbálták ledönteni a falakat, hogy végre kitörhessenek a nyomorból, a tudatlanságból és a kilátástalanságból. 
A két lányt ezúttal a hetvenes évek Olaszországában látjuk viszont a tőlük megszokott fékezhetetlen lendülettel, korábban elképzelhetetlen remények, kétségek, feszültségek, kihívások között. Továbbra is összeköti őket az elszakíthatatlan, ambivalens, néha lappangó, majd heves kitörésekben vagy találkozásokban újra felszínre kerülő, váratlan nézőpontokat rejtő örök kötelék.

A nemzetközi sikert a Nápolyi regények című négykötetes mű hozta meg a szerző számára. A tetralógiát számos nyelvre lefordították, Londonban színpadra állították, valamint az HBO és a RAI (olasz állami televízió) közösen 8 részes sorozatot forgatott az első kötetből (Briliáns barátnőm), amelynek premierje 2018. november 19-én lesz az HBO-n és az HBO GO-n. A forgalmazók az előzetes kritikák alapján sikerre számítanak, így a hosszú távú terv az, hogy a további köteteket is filmre viszik. 

Elena Ferrante a kortárs világirodalom nagy rejtélye. Annyi tudható róla, hogy Nápolyban született, és ő a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak és a Nő a sötétben szerzője. Első két regényét Mario Martone, valamint Roberto Faenza filmesítette meg. La Frantumaglia (Szilánkok) című műhelynaplójában levelezését, jegyzeteit, valamint kiadatlan írásait gyűjtötte össze. 2007-ben La spiaggia di notte (Éjjeli strand) címen egy gyerekkönyve is megjelent. Az Aki megszökik és aki marad a Nápolyi regények (2011-14) tetralógia harmadik kötete.

C.J. Tudor: A Kréta ember
Művelt Nép Könyvkiadó

2018 könyve. Jön a Krétaember...


1986 őszén egy tinédzser, Eddie Munster segített megóvni a wurlitzeres lány életét. Az a nyár változtatott meg mindent. Az hozta el a krétaembereket - titkos kód szerint rajzolták őket az aszfaltra.
Csakhogy aztán önnön akaratukból kezdtek feltűnni, szörnyű képeket jövendölve a poros kövezeten. Tudtak a holttestről a folyóban. És tudtak a wurlitzeres lány testéről, amely még ott hevert az erdőben, fej nélkül.



2016-ot írunk. Eddie most is Anderburyben él, a régi iskolájában tanár, s egy albérlővel, Chloéval lakik együtt. Nyugalmas az élet. Meglehetősen üres az élet.
Mígnem egy napon ismét felbukkannak a krétaemberek.



C. J. Tudort az új Stephen Kingként ünneplik világszerte.
A Krétaember kiadási jogait pár napon belül 38 országban vásárolták meg.



"Fantáziadús, rendkívüli bevezetéssel, amely két magával ragadó világot fog közre. Frenetikus utazás, ravasz és kísértő, árad belőle a feszültség. Fergetegesen jó időtöltés."
Steve Berry 

Suzanne O'Sullivan: Vihar az agyban - A törpék, a megállíthatatlan futónő és már megdöbbentő esetek nyomában 
HVG Könyvek 

A 16 éves August a barátaival beszélgetett az iskolaudvaron, majd hirtelen az útjába eső embereket félrelökve futni kezdett. Ez a későbbiekben gyakran megismétlődött, ám az általános vizsgálatok nem adtak magyarázatot a különös viselkedésre. Az orvosok epilepsziára gyanakodtak, August azonban nem reagált az epilepszia-gyógyszerekre, életminősége pedig egyre romlott.


August története csakis rá jellemző, mégsem egyedülálló: agyunk az univerzum egyik legösszetettebb rendszere, legkisebb elváltozásai megdöbbentő, egyénenként nagyon eltérő tüneteket okozhatnak, és gyökerestül felforgathatják az életünket. Suzanne O'Sullivan neurológus lebilincselő könyvében minden apró nyomot figyelembe véve keresi páciensei rejtélyes betegségeire a megfelelő gyógymódot. Detektívmunkája során az agyi működés furcsaságait tárja fel, esetei az emberi küzdés és alkalmazkodóképesség eddig ismeretlen mélységeit mutatják be. A Vihar az agyban izgalmas olvasmány a neurológia területén tevékenykedő szakemberek, az agy komplexitását megérteni vágyók és a titokzatos orvosi történeteket kedvelők számára.



"Bonyolult neurológiai eseteket nagy empátiával bemutató történetek... O'Sullivan kiváló, Oliver Sacks-kaliberű elbeszélő." Kirkus Reviews

Maria Konnikova: Az átverés művészete - Miért dőlünk be a szélhámosoknak újra és újra?
HVG Könyvek

Svindlerek, szemfényvesztők, kóklerek minden bokorban teremnek, de a valódi szélhámosok más esetek: rendkívüli személyiségek, a meggyőzés művészei, a bizalom kizsákmányolói. Hogyan csinálják? Miért olyan sikeresek? És miért dőlünk be nekik újra és újra? 

Maria Konnikova, a nagy sikerű Mesterelme szerzője izgalmas új könyvében a szélhámosok elméjének működését, motivációikat és módszereiket térképezi fel. Nemcsak elképesztő átveréseket mutat be - a többmillió dolláros, évtizedeken át tartó piramisjátékoktól a kivételes értékű műkincshamisításon át az áljósokig és a többszörös személyiséglopásig-, hanem ajátszmákmögött meghúzódó pszichológiai elvekre is rávilágít. Így megérthetjük, miként manipulálható az emberi természet,felismerhetjük a gyanús jeleket, és elkerülhetjük, hogy magunk is csalók áldozatává váljunk. 

Daniel H. Pink: Mikor - A tökéletes időzítés tudományos titkai 
HVG Könyvek

Miért van olyan nagy jelentősége a kezdésnek? És hogyan kezdjük újra, ha az elején elrontottuk? 

Mivel növelhetjük a hallgatói teljesítményt? 
Miért kerüljük el a kórházakat délután? 
Mikor van az ideális alkalom arra, hogy felmondjunk, kipróbáljuk magunkat egy új területen vagy megházasodjunk?



Életünk a "mikor" döntések soha véget nem érő folyamata: mikor indítsunk el egy vállalkozást, mikorra ütemezzük be a napi testedzést, mikor vegyünk komolyan egy adott embert, vagy kötelezzük el magunkat egy projekt mellett. Szinte közhely, hogy minden időzítés kérdése, mégis a legtöbb döntésünk intuíción és esetlegességen alapul. A bestsellerszerző Daniel H. Pink rávilágít, hogy az időzítés nem művészet, hanem tényleges tudomány, amelynek segítségével még jobban, sikeresebben élhetünk, dolgozhatunk és teljesíthetünk. 
A Motiváció 3.0 és az Eladni emberi dolog című könyvek szerzője a legmodernebb pszichológiai, biológiai és közgazdaságtanikutatásokat és az időzítéssel kapcsolatos adatokat ötvözi a lenyűgöző, olvasmányos kötetben. A Mikor ellenállhatatlan történeteivel és gyakorlatias tanácsaivalátalakítja gondolkodásunkat a múltról, a jelenről és a jövőről.

Cynthia Swanson: Az üvegerdő
Gabo Kiadó

1960 őszén Angie Glass idilli életet él Wisconsinban, a szülővárosában. Huszonegy éves, az elbűvölő, jóképű Paul felesége, és nemrég adott életet kisfiának. De egy telefonhívás örökre megváltoztatja az életét.

Amikor Paul unokahúga, Ruby bejelenti, hogy az apja, Henry öngyilkosságot követett el, és az anyja, Silja eltűnt, Angie és Paul mindent hátrahagyva azonnal a New York állambeli kisvárosba, Stonekillbe repülnek, hogy Ruby mellett lehessenek.
Angie azt hiszi, a gyászoló lány segítségére érkeztek, de a tizenhét éves Ruby fegyelmezett, titokzatos, és nem kér a nagynénje törődéséből. Angie Henry és Silja hátborzongató, ultramodern házában egyre többet tud meg a Glass család bonyodalmairól, és lassacskán megkérdőjelezi a saját házasságát is.
Silja visszaemlékezésein, Angie döbbenetes felfedezésein és Ruby szisztematikus elemzésén keresztül kirajzolódik egy szerelemmel, titkokkal és csalással átszőtt történet.



Cynthia Swanson a New York Times és a USA Today bestsellerlistáján is szereplő Nővérek könyvesboltja szerzője. A kötetet, amely bekerült az Indie Next válogatásába, és történelmi fikció kategóriában elnyerte a 2016-os WILLA-díjat, több mint egy tucat nyelvre lefordították. Cynthia számos folyóiratban közölt rövid prózát, és jelölték a Pushcart-díjra. Családjával a Colorado állambeli Denverben él.

E.O. Chirovivi: Rossz vér
Gabo Kiadó

Nem bízhatsz a saját emlékeidben.

Másokéiban sem.



Egy esős New York-i éjszakán a pszichológus James Cobb a kitörlődött emlékek hipnózis útján történő előhívásáról tart előadást. Utána egy ismeretlen lép oda hozzá, egy halálos beteg férfi, aki negyven évvel azelőtt egy párizsi hotelszobában egy meggyilkolt nő mellett ébredt, és a leghalványabb emléke sem maradt arról, hogy mi történhetett.
De most muszáj megtudnia az igazságot.
A kíváncsivá tett James elkezdi kibogozni egy több évtizedes rejtély összekuszálódott szálait. Ám minden érintett más és más történetet mesél, és minden egyes általa felderített ténynek van egy másik interpretációja is. Ahogy kíváncsisága lassan rögeszmévé válik, miközben saját múltjából is titkok kezdenek a felszínre bukkanni, már-már arra gyanakszik, hogy az igazságot valaki olyan mélyre ásta el, hogy örökre rejtve maradjon.



A Rossz vér lebilincselő történet emlékezetről, indítékokról és arról, hogy valójában milyen keveset tudunk önmagunkról.



Chirovici nemzetközi sikerszerző: a bemutatkozó Tükrök könyve az Egyesült Királyságban 50000 példányban kelt el, kivívta Lee Child elismerését, lelkes kritikákat kapott, és Németországban, Franciaországban, valamint Hollandiában is bestseller lett.

Aimee Molloy: A mintaanya
Gabo Kiadó

Csak egy esti kiruccanás. Ez volt a terv.


Májusi Anyák - így nevezik magukat. Kismamák, akik ugyanabban a hónapban szültek. Hetente kétszer, babakocsit tolva összejönnek a Prospect Parkban, megosztani egymással az újszülött körül forgó életük félelmeit, örömeit és aggodalmait.



Amikor a csoport tagjai megbeszélik, hogy összejönnek pár italra egy menő helyi bárban, laza estére készülnek, rövid kizökkenésre a napi rutinból. De július negyedikének ezen a kánikulai éjszakáján, a brooklyni történelem legforróbb nyarán, valami rettenetes történik: az egyik babát elrabolják a kiságyából. Winnie, az egyedülálló anya csak vonakodva bízta bébiszitterre a hathetes Midast, de a Májusi Anyák győzködték, hogy minden rendben lesz. Ám Midas eltűnt, a rendőrség kínos kérdéseket tesz fel, és Winnie magánélete a ragadozó média martalékává válik.



Bár a csoport egyik tagja sem áll közel a tartózkodó Winnie-hez, hárman a legnagyobb kockázatot is vállalják, hogy segítsenek megtalálni a kisfiát. És miközben a rendőrök elbaltázzák a nyomozást, a média elkezd kutakodni az anyák életében, ártalmas titkok kerülnek napvilágra, házasságok téteknek próbára, barátságok köttetnek és szakadnak meg.

Csillag Lea: Cukorvilág - Szerelem és anyaság régen és ma 
Athenaeum Kiadó

Kik voltak a kurtizánok, az ágyasok és a szeretők? Vajon a történelem tényleg ismétli önmagát, és mindig volt olyan szexuális vagy szerelmi kapcsolat, ahol a pénz meghatározó szerepet játszott? Vagy nem is mindig a pénz? Esetleg érdekek, vagy csupán az a tény, hogy a későbbiekben megfelelő helyre pozicionálhassuk magunkat? 
Csillag Lea Cukorvilág című könyve elkalauzol bennünket a török háremekbe, XIV. Lajos idejébe, bemutatja, ki volt a legutolsó magyar kurtizán. A regény történelmi áttekintésen túl bevezet bennünket az igazi sugar kapcsolatok rejtelmeibe. De valójában kit nevezünk sugar daddynek és sugar babynek? Milyen egy valódi sugar kapcsolat? Prostitúció? Valódi szerelem egzisztenciáért cserébe? Fiatalok kihasználása, vagy csupán egy szerződés, ami egy gazdag támogató és egy karrierje elején álló fiatal között jöhet létre? A szerző izgalmas történeteken keresztül mutatja be a sokak által botrányosnak vélt sugar világot.

Braun Tibor: A könyvek illata - Írások a nanogyémántokról, a csokoládéról és egyéb kémiai érdekességekről 
Typotex Kiadó

A kémia nem egyszerű tudomány - de lehet róla érthetően beszélni. Azt is be lehet vallani, hogy néha maguk a tudósok sem ismerik fel kollégájuk cikkének nagyszerűségét. A leírt csoda így aztán Csipkerózsika-álmába merül, a királyfi csókjáig. John Turkevich már 1951-ben ismertette, hogyan lebegtethetők arany nanorészecskék folyadékokban. Ám eredménye csak 46 év alvás után ébredt fel: ekkor kezdtek arany nanorészecskéket alkalmazni daganatok kimutatására és gyógyszerek célba juttatására. A kémikusok segítségére gyakran egészen különleges területeken van szükség. A nyomozók például nehezen boldogultak volna nélkülük, amikor 2006-ban Londonban polóniummal gyilkolták meg a KGB-FSZB egykori tisztjét, Alekszandr Litvinyenkót.
Braun Tibor vegyészprofesszor, a tudományos ismeretek terjesztésének elkötelezett híve, humorral fűszerezve mutatja be a kémikusok munkáját, olyan kérdéseket megválaszolva, mint hogy elődeink miért is puhították a nyereg alatt a húst, mit evett Ötzi utoljára, de még arra is fény derül, hogy a tudásszomját csillapítani vágyó olvasó milyen kémiai összetevőjű illatokat élvezhet könyvlapozgatás közben. 

Maude Gabrielson: Lányok nagy divatkönyve
Könyvmolyképző Kiadó

Imádod a divatot?

Mindent tudni akarsz róla?
Akkor ezt a könyvet neked írták!

Egyedülállóan sokrétű, átfogó kötet, tele ötletekkel és tippekkel. Megismerheted a XX. századi divat lenyűgöző történetét, olvashatsz legendás tervezőkről és kultikus darabokról, beleshetsz a mai divat kulisszái mögé, a kifutók, a tervezőműhelyek, a divatújságírók világába.
Érdekel, hogy készül egy új kollekció?
Hogy melyik divattörzshöz tartozol?
Tudni akarod, melyek egy jól összeállított alapruhatár darabjai?
Hogyan kombinálhatod egymással stílusosan meglévő ruháidat és kiegészítőidet?

Minderre és még sok más kérdésre is választ ad ez a csajosan vagány divatrajzokkal illusztrált könyv.

Divatszakmák, stílusirányzatok, dresszkódok, 
öltözködési és vásárlási tippek, tesztek,
trendi összeállítások...

Divatkönyv csak lányoknak - Neked!

Tanulmányozd és légy stílusos!

Stephen King & Bev Vincent: Rettegés a felhők felett 
Európa Kiadó

Stephen King, a novellaválogatás egyik szerkesztője - és szerzője - a következő szavakkal ajánlja a könyvet:

"Van olyan ember ezen a modern, technológiavezérelt világon, aki élvezi a repülést? Bármilyen nehéz is elhinni, van. A pilóták szeretik, a legtöbb gyerek szereti - bár nem a csecsemők, mert a légnyomásváltozás felkavarja őket -, a repülés megszállottai is szeretik, de nagyjából ennyi. A többieknek a légi közlekedés felér egy végbéltükrözés minden bájával és izgalmával.
Hadd tegyem fel a megfelelő kérdést: van-e olyan emberi tevékenység - bármilyen -, amely alkalmasabb lenne horror- és izgalmas történetek antológiájának, mint amit éppen a kezedben tartasz? Kedves Olvasó, kétlem."
King és szerzőtársai gondoskodnak róla, hogy minden oldalon új izgalom várjon mindannyiunkat. Velünk repül E. Michael Lewis, Sir Arthur Conan Doyle, Richard Matheson, Ambrose Bierce, E. C. Tubb, Thom Bissell, Dan Simmons, Cody Goodfellow, John Varley, Joe Hill, David J. Schow, Ray Bradbury, Bev Vincent, Roald Dahl, Peter Tremayne, James L. Dickey.

P. Gál Judit: Gyilkosokkal szemtől szemben - Megtörtént krimik
Babusz

Szita Bence, Bándy Kata, Balla Irma, Tompa Eszter, ifj. Tóth Tamás és még számtalan, gyilkosság áldozatává vált ember utolsó percei elevenednek meg P. Gál Judit könyvének lapjain.
A szerző sorra járta Magyarország leszigorúbban őrzött börtöneit, és szemtől szemben tette fel a legkellemetlenebb kérdéseket is az emberölésért súlyos ítéletüket töltő bűnözőknek.

Ezek után jutott arra, hogy a börtöninterjúkból kibomló történetek mellett megjelenteti azokat a mélyinterjúkat is, amelyeket a gyilkosokat üldöző rendőrökkel és az őket halálukig fegyházra ítélő bírókkal készített.
Hogyan viseli a gyilkossági rendőr, amikor kiderül, hogy a szülei élete is veszélyben forog, mert merényletet terveznek ellene?
Mit gondol, érez a bíró, amikor meg kell néznie a meggyilkolt 11 éves kisfiú, Szita Bence fotóit?
Melyik kérdés törte meg a hazugságvizsgálat közben a móri mészárlás miatt életfogytiglanra ítélt Weiszdorn Róbertet? S miért döntött úgy, hogy sok évnyi hallgatás után inkább beismeri tettét?

Ezekre a kérdésekre csak az kaphat választ, aki személyesen teszi fel őket az érintetteknek. P. Gál Judit ezt tette, és beszélgetései kivételes tanulságokat tartogatnak az olvasónak.

Linwood Barclay: Tünékeny igazság 
General Press Kiadó

A bezárás előtt álló autósmozi zárónapján a vetítőfal leomlik, és négy embert maga alá temet. A kiérkező szakértők a helyszín átkutatásakor pokolgépre utaló nyomokat találnak. Az egyik áldozat lánya Cal Weaver magánnyomozót kéri meg arra, hogy nézzen utána a közelmúltban az apja házában történt betörésnek. Cal egy rejtett alagsori szobát fedez fel, ahol nyilvánvalóan titkos tevékenységek zajlottak. A szétszórva megtalált üres DVD-tokokból pedig egyértelmű, hogy a tettesek egy különleges felvételt kereshettek.
Ahogy a hazugságok lelepleződnek, Cal megdöbbentő igazságokat tár fel Promise Falls tiszteletben álló lakóiról. Régen eltemetettnek hitt tettek következményei kísértenek, a múlt és a jelen bűnei összekapcsolódnak.

Linwood Barclay trilógiájának második kötetében Barry Duckworth vezetésével
újabb nyomok alapján folytatódik a hajsza a gyilkos után, aki talán már
a következő áldozatára les az egykor békés kisvárosban. 

J. D. Barker: Az ötödik áldozat
Agave Kiadó

A negyedik majom folytatásában egy új sorozatgyilkos járja Chicago utcáit, miközben Sam Porter nyomozó egyre mélyebbre ás a Négy Majom Gyilkos sötét múltjában.

Porter nyomozót és csapatát az FBI eltiltotta a Négy Majom Gyilkos vadászatától. Amikor egy fiatal lány holttestére bukkannak a Jackson park lagúnájának befagyott vizében, a rendőrök pillanatok alatt kiderítik, hogy Ella Reynoldsról van szó, aki három héttel korábban tűnt el. De vajon hogyan került oda? A lagúna vize hónapok óta be van fagyva. Ráadásul nem ez az ügy egyetlen furcsasága. Ella Reynolds egy másik lány ruháit viseli, aki két nappal korábban tűnt el. Miközben a Chicagói Rendőrség nyomozói mindent elkövetnek azért, hogy felderítsék a fordulatokban gazdag ügyet, Porter titokban a Négy Majom Gyilkost üldözi. Pontosan tudja, hogy a legkönnyebben úgy találhat a nyomára, ha megkeresi az anyját. Amikor a kapitány tudomást szerez Porter szabadidős tevékenyéségéről, felfüggeszti a nyomozót, és társainak, Clairnek és Nash-nek egyedül kell megtalálnia az új gyilkost.

Porter megszállottan üldözi a célpontját. Egy szemcsés fotót követ Chicagótól egészen New Orleansig, és közben egy olyan sötét világra bukkan, amely minden képzeletét felülmúlja. Arra is rádöbben, hogy csupán egyetlen olyan hely létezik, amely még egy sorozatgyilkos elméjénél is ijesztőbb: az anyja tudata, aki világra hozta őt.




Chris Guillebeau: Egy kis melléles 
Reneszánsz Kiadó


Ha egy kis mellékesre vágysz, 27 nap alatt elérheted a célod. A könyv képéről lépére leírja, hogy hogyan indítsd be vállalkozásod 5 hét alatt. Bárki elkezdheti saját vállalkozását, akár vállalati- és pénzügyi ismeretek nélkül is. Ez a könyv végigvezet a sikeres vállalkozáshoz vezető úton.




L.A. Camper: Restart
Európa Kiadó

A nagybácsi feltámadt. 
Bogota légterében lezuhant a gépe, s vele együtt minden utas meghalt. A többiek ottmaradtak, ő viszont csak kilencvenhat percre nézett át a másvilágra. A meszticek hányták a keresztet: csoda történt! Mint a Bibliában. Krisztus, Lázár...

Egy mérnök - a nagybácsi unokaöccse - és egy orvos fantáziáját úgy megmozgatja az eset, hogy kifejlesztenek egy ügyes kis szerkezetet, egy újraélesztési segédeszközt, amellyel fel lehetne támasztani a holtakat. Nem zombilét lenne ez, mindenki a saját lefagyott életét kapná vissza. Reset, restart. Ez az egyébként személyre szabott szerkezet egy óra. Egy diszkréten elegáns ékszer. Speciális beállításai révén a huszonéves medika, a kilencvenes úriasszony és a hatvanas cigányvajda is feltámadhatna - feltéve, ha friss halottak.

Ezzel az ötlettel játszik el a fanyar humorú szerző szórakoztatóan és elgondolkodtatóan. Van-e orvosi módszerekkel előidézhető feltámadás? Mire lenne jó? Mit szólnak hozzá a nők? Egyáltalán kell ez nekünk?

Eimear McBride: Kisbohémek
Athenaeum Kiadó

Egy tizennyolc éves ír lány, aki nemrégiben érkezett Londonba színinövendéknek, megismerkedik egy nála jóval idősebb férfival, az ismert színésszel. A lány naiv, elbűvöli a nagyvárosi élet, a férfit azonban nem is egy démon kísérti, s félő, hogy ez mindkettejüket a vesztébe sodorja. 
A Kisbohémek egyetlen évbe sűrített, megragadó beszámoló szenvedélyről és ártatlanságról, a felnőtté válás örvényeiről és szorongásairól, az érzékek felfedezéséről az 1990-es évtized Londonjának zűrzavarában. A szerző tabukat nem, csak a szerelem hatalmát ismeri. 

A többnyire margón kallódó művészek, kiútkereső bohémek világában játszódó regény Eimear McBride második kötete, amelyben az írónő egy viharos kapcsolat krónikásaként kamatoztatja fergeteges mesélőkedvét és magával ragadó beszédmódját.

Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban - A tükörjáró könyv 2.
Kolibri Kiadó


2017 egyik legnagyobb ifjúsági könyvsikere, A tél jegyesei végre folytatódik! A Tükörjáró-sorozat második részében a Sark kegyetlen világába száműzött Ophélie hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Nemcsak különleges képességeire derült fény, hanem arra is, mekkora fenyegetést jelent ellenségei számára. Nincs más választása, minthogy saját maga leplezze le az udvari intrikákat. Ebben a különösen veszélyes helyzetben pedig csak titokzatos vőlegényére, Thornra számíthat. Eközben rejtélyes eltűnések tartják izgalomban az udvart, Ophélie pedig hirtelen egy nyomozás kellős közepébe csöppen, amelynek végén talán megtalálhatja az igazságot a Délibábosok keltette illúziók mögött.

Rita Falk: Sertésfej al dente
Magistra Könyvkiadó



Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor zsaru békés mindennapjait egy csapásra felborítja a gyilkosságért elítélt pszichopata pszichológus, dr. Küstner szökése a börtönből. Küstner szökése után nem sokkal ugyanis az őt elítélő Moratschek bíró levágott, véres sertésfejet talál az ágyában. A feldúlt bíró Eberhoferék tanyáján keres menedéket, ami gyorsan elviselhetetlenné teszi az otthoni állapotokat Franz számára. Ha minél előbb helyre akarja állítani otthona és élete nyugalmát, nincs más választása, mint végére járni az ügynek...


Rebecca Ross: A királynő felemelkedése 
Maxim Kiadó

Brienna szenvedélyének élve a tudás mesternőjének tanul a híres-neves valeniai bentlakásos iskolában, a Magnalia Házban. Amikor a mentora, a jóképű Cartier Évariste ősi könyve a kezébe kerül, hirtelen különös látomásai lesznek egy rejtélyes férfiról, aki a valaha csodálatos Maevanában élt, melyet ma már egy kegyetlen király ural. Az ország szenved, a jogos királynő bujkál. Bár mindez távoli gondnak tűnhet, Brienna szíve mégis szenvedéllyel telve dobban. A különös kapcsolat közte és a vízióiban szereplő férfi között végül Maevanába vezeti, ahol részesévé válik egy újabb összeesküvésnek a jogtalan trónbitorló ellen. Ott tudja meg, hogy mestere nem teljesen az, akinek gondolta, és egymás iránti heves érzelmeik a cselszövés érzékeny talaján egyre nagyobb lángra kapnak. Azonban amikor a lány megtudja, kiktől is származik, választásra kényszerül a szíve vágya és a vér szava között. Hogyha a felkelés sikerrel jár, Briennának kell eldöntenie, ki legyen a királynő, aki felemelkedhet - a sorsa az ő kezébe került.

Stressz: A feszültségoldás pszichológiája - Hogyan alakítsuk a stresszt pozitív energiává?
HVG Könyvek


Mitől érezzük stresszesnek magunkat? Hogyan csökkenthetjük a szorongásunkat?Miként előzhetjük meg a kiégést?
A Stressz: A feszültségoldás pszichológiája számos szemléletes infografika segítségével, közérthetően mutatja be, hogyan hat a stressz a szervezetünkre, miként birkózhatunk meg vele, és fordíthatjuk a hasznunkra.
A könyv olyan technikákkal ismertet meg, amelyek segítségével könnyebben vehetjük a mindennapokban felmerülő akadályokat -legyen az akár munkahelyi, családi vagy anyagi probléma -, hogy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb és elégedettebb életet élhessünk. 

José Ridrigue dos Santos: A középső birodalom
Kossuth Kiadó

A második világháborút megelőző, feszültséggel terhes évek történéseit idézi fel új, izgalmas regényében a portugál sikerszerző, José Rodrigues dos Santos. A Lótusz-trilógia előző két részében megismert nehéz sorsú hősök - a kék szemű kínai lány, Lian-hua, az oroszországi menekült család lánya, Nagyezsda, a japán diplomata, Fukui és a portugál katonatiszt, Teixeira - zaklatott életén keresztül látjuk visszatükröződni a nagypolitika eseményeit az Ázsia népeit "felszabadító" háború felé sodródó Japánban, a japánok által elfoglalt, a Szovjetunió részéről támogatott kommunisták és Csang Kaj-sek népi mozgalma által megosztott Kínában, a revansra erőt gyűjtő náci Németországban és Európa nyugodt pontjának számító Portugáliában. 
Politikai harcok, ármány és magánéleti problémák között vívódnak a hősök egy olyan korban, amikor a regény egyik varázslatos és megkapó alakja, az önfeláldozásra mindig kész Nagyezsda szavai szerint csak "rossz és még rosszabb döntéseket hozhatunk". Gondjaik, mindennapi harcaik, tisztességük és emberi tartásuk megőrzésére irányuló törekvéseik mellett felidéződnek Tokió feszült, Peking és Sanghaj egzotikus és színes, Lisszabon a nyugalmas felszín alatt igen mozgalmas és Berlin komor mindennapjai a második világháborút megelőző időszakban. Bár A középső birodalom egy trilógia befejező része, olvasható önálló regényként is, mert a szerző olyan mesterien bonyolítja a történet szálait, hogy a teljesség érzésével tesszük le kezünkből a könyvet. 

Kevin Kwan: Kőgazdag barátnő
Kossuth Kiadó

Alamak! A Kőgazdag ázsiaiak története folytatódik a Kőgazdag barátnő történetében. Néhány év eltelt ugyan, de az események mozgatórugói ugyanazok: pénz, hírnév, pletyka. És persze a hagyományok. Úgy tűnik, a szerelmesek, Nick és Rachel végre révbe érnek és legyőzik a családi ármánykodást, de Eleanor még korántsem fogyott ki az ötletekből, hogyan távolíthatná el az amerikai lányt imádott fia mellől. A tét óriási: ki örökli az igazi nagy vagyont, a Young család ősi birtokát, a varázslatos Tyersall Parkot, amely minden hatalom és gazdagság szimbóluma? Megengedi-e a család, hogy a nagymama Rachel miatt kizárja kedvenc unokáját a végrendeletéből? Meginog-e Nick a nyomás alatt, és ismét sikerül-e eltávolítani egymástól a két fiatalt? Vagy talán Rachel múltjából bukkan fel újra valaki, aki épp kapóra jön az ellendrukkereknek? Korábbi ismerőseink, Astrid Teo, Kitty Pong és Araminta Khoo házassága is érdekesen alakul. 

És mindeközben csillognak a gyémántok, száguldanak a sportkocsik és megállíthatatlanul röpködnek a milliók... 

Paul Auster: Levitán
21. Század Kiadó

"Hat nappal ezelőtt egy férfi felrobbantotta magát az út szélén Wisconsin állam északi részén. Szemtanú nem volt, de a jelek szerint a fűben ült, a parkoló autója mellett, amikor a bomba, amit éppen készített, véletlenül felrobbant."

Peter Aaron és Benjamin Sachs hasonló karakterű írók, azonban életük más-más pontján tartanak: Sachs már régóta boldog házasságban él, kiadott egy regényt, az intellektusa bámulatra méltó, és a legjobb úton halad a siker felé. Eközben Peter még csak most indult el a pályán, botladozik a magánéletben, így érthető módon felnéz a barátjára. Ám ekkor egy baleset miatt Sachs személyisége gyökeresen megváltozik, majd a férfi hirtelen eltűnik a családja és a barátai életéből. Aztán amikor Amerika-szerte különös merényletsorozat veszi kezdetét, és felbukkan egy alak, akit sokan terroristának, sokan nemzeti hősnek tartanak, Peter a barátja emlékének védelmében leírja Sachs igaz történetét - így próbál utat találni a szubjektív igazságok útvesztőjében.

A Leviatán Auster életművének egyik legkiemelkedőbb és legpolitikusabb darabja, személyes témaként a barátságot és a szerelmet vizsgálja, ideológiai síkon pedig a szabadságot és a politikai cselekvést. 

A regény, melyet a közönség és a kritika is az író egyik főművének tart, az Auster életműsorozat harmadik darabja.

Forrás: libri.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"