Zsebkönyvek forradalma -, avagy farzsebben hordható irodalom

Olaszországi nyaralásunk ideje alatt fogalmazódott meg bennem, ennek a posztnak a gondolata.
Sokkal jobban szeretem a könyveket fizikai valójukban olvasni, mint digitálisan, ezért az én esetemben szinte szóba se jöhet, hogy egy egy hetes külföldi tartózkodásra e-bookot vigyek magammal. Autóval való utazás során nem okoz gondot, ha egy kisebb kupac könyvet viszek magammal, nem kell betartani a súly korlátozást, illetve nem szükséges minimalista csomagolási technikát alkalmazni. Az autóba minden befér, könnyen lehet szállítani a sok felesleges holmit A pontból B pontba. Nagyobb távolság megtétele esetén népszerű utazási mód a repülés, ahol kötelező bizonyos szabályoknak a betartása. Egy repülővel való utazáshoz tökéletes választás lehet bármiféle zsebkönyv. Ez a poszt a zsebkönyvek széles választékáról szól.



Az aprócska, utazó méretű, puha borítós és roppant könnyű könyvecskék egyre inkább hódítanak a könyves piacon. Az ötvenes években kezdődő zsebkönyv mozgalom élharcosa az Európa kiadó volt. Főleg a klasszikusokat adták ilyen módon az olvasóknak, sokkal megfizethetőbb, kompaktabb kivitelben. Ez egy nagyon ügyes piaci fogás volt a kiadó részéről, hiszen ez egyfajta előszobaként funkcionált a kiadó többi könyvéhez.

A mai magyar zsebkönyv piacon két vezető kiadót emelnék ki.

1. Helikon zsebkönyvek

A Helikon Kiadó 2015-ben indította zsebkönyvek sorozatát, ami azóta is töretlenül ível felfelé. A sorozat darabjai közé olyan írásokat válogattak, amik nem túl vaskosak, tehát, hogyha az ember a Háború és békét szeretné olvasni, nem a zsebkönyvek között kell keresgélnie :)

Puha fedelüknek és parányi méretének köszönhetően, előszeretettel olvassák az emberek a zsebkönyveket a mindennapi metrózásokon vagy utazások alkalmával.
Témáját tekintve klasszikus szépirodalmi műveket olvashatunk, mint Lewis Carrol, Franz Kafka vagy Dosztojevszkij alkotásait. A sorozat minden darabját, potom 999 Ft-os áron vehetjük meg.
Nemrég jelent meg a sorozat két legújabb része: Babits Mihálytól a Gólyakalifa és Virginia Woolf ikonikus regénye, a Mrs. Dalloway. Szám szerűen a sorozat 67 és 68. részét alkotják. A teljes lista itt olvasható.

2. Poket zsebkönyvek

Idén árasztotta el Budapest utcáit ez a menő, automatából vehető zsebkönyv. Az ötlet Vecsei H. Miklós, színész és Grecsó Krisztián, író agyából pattant ki. A Sztalker csoport az olvasás népszerűsítésére, a város különböző pontjain helyezett el automatákat, amikből 990 Ft-ért lehet megvenni, ezeket a gyönyörű kis könyvecskéket. Jelenleg már a város 7 pontján is megtalálhatóak az automaták. A Keleti és a Déli pályaudvarnál, a Széll Kálmán téren és a Móriczon, a Vígszínháznál és Müpánál, valamint a legfrissebb automata a Kálvin téren, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárnál. A könyves választék is egyre csak bővül, a kezdeti ötös fogat után már 8 különböző könyv közül válogathatunk az automaták előtt állva. Pénteken pedig érkezik egy újdonság, novellás kötet formájában, melynek központi témája gyönyörű városunk lesz.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"