A tökéletes vallomás a munka világáról ⧫ Jillian Medoff: Ez fájni fog!

Maga a cím is arra enged következtetni, hogy egy roppant kemény és realisztikus történetet olvashatunk, nehéz döntésekkel telel tűzdelve és rengeteg emberi érzelemmel. A regény szavaival élve: "Az üzletben nincsenek érzelmek, de az emberekben igen."

Történetünk az alig tíz éve bekövetkezett Nagy Gazdasági Válság idején játszódik, a New Yorki nagyvállalat, az Ellery Fogyasztói Kutatócsoport mindennapi életébe kaphatunk betekintést. Egészen pontosan a HR osztály napi küzdelmébe a süllyedő hajó szinten tartása érdekében. A HR vezetője, a briliáns Rosa Guerrero elszántan igyekszik megvédeni embereit az egyre nagyobb mértéket öltő munkanélküliségtől, azonban amikor egészsége kezd megromlani, a szerepek felcserélődnek és már nem Rosa nyújt védelmet, hanem neki van szüksége védelemre. Rosa Guerrero karakterében egy olyan vezetőt ismerhetünk meg, akivé sokan válni szeretnének. Hiszen Rosa kisebbségiként, ráadásul nőként küzdötte fel magát csúcs kategóriás felső vezetővé, egy férfiak uralta világban. Mindezt úgy, hogy emberi mivoltából mit sem veszített az elmúlt évek alatt. 


Rosa egy öt fős középvezetőkből álló csapatot irányít. Medoff remekül bemutatta ennek az öt különböző karakternek a fejlődését az események sodrása folytán. Hiába állt a középpontban az Ellery és a gazdasági válság, nem csak a napi munkahelyi rutint írta le, megtűzdelve szaftos pletykákkal, hanem összetetten és hitelesen ábrázolta benne az embereket, bemutatva a munkahelyi gondjaikat, az egymáshoz való és a bonyolult alá-fölé rendeltségi kapcsolataikat, a munka és a magánélet egyensúlyát vagy éppen egyenetlenségeit. Nagyon tetszett, hogy az embereket teljes mivoltukban szemlélhettük, felváltva voltak megszólaltatva, hol a munkájukról hol a magánéletükről olvashattunk, illetve ennek a kettőnek az egymásra kölcsönösen ható viszonyáról. 
Mostanában különösen érdekel egy vállalat működési struktúrája és ezt a legjobban a HR-en keresztül ismerheti meg az ember. Persze egy amerikai multi teljesen máshogy működik, mint egy magyar, de roppant érdekes volt betekintést nyerni a vállalat vezetés tudományába. Hogyan lehet átvészelni egy gazdasági válságot? Milyen szempontokat néznek a vezetők egy leépítésnél? Ki menjen, ki maradjon? Hogyan tud taktikázni az ember, annak érdekében, hogy feljebb jusson a ranglétrán? Vezetői oldalról tekintve mit tartanak erénynek egy dolgozókban? Az írónő zseniálisan veti fel és válaszolja meg ezeket a kérdéseket, beavatva az olvasót a nagy döntések mögötti stratégiába. 

A regény a gazdasági válság roppant érzékeny témakörét járja körbe mind beosztotti, mind pedig vezetői oldalról, egy nagyvállalat mindennapi működésén keresztül. Valós helyzeteket mutat be, olyanokat, amikkel minden dolgozó szembe került már, mint például a munkahelyi barátságok helyén kezelése, előre jutás anélkül, hogy ne tegyünk kárt a másikban. Nehéz fogós kérdések ezek, amiket az írónő tökéletesen tudott árnyalni. Ez egy tökéletes regény volt a számomra, csak ajánlani tudom minden jelenlegi, jövőbeni vagy múltbeli dolgozónak. Jillian Medoff egy remek író, akire megéri odafigyelni. 

Vélemény: 5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"