Egy újabb Jézus történet? ⧫ Colm Tóibín: Mária testamentuma

Egyáltalán nem rajongok a Jézus történetekért, akármilyen formában is tálalják. Azonban Tóibín egy olyan újszerű megközelítésbe helyezte a klasszikus Krisztus történetet, aminek sikerült felkeltenie az érdeklődésemet. A Mária testamentumában Jézus anyja meséli el a történteket, a saját szemszögéből, egy nem túl hangsúlyozott álláspontból szemlélve az eseményeket. Tóibín munkásságára jellemzően ebben a kisregényben is egy anya-fia kapcsolatot állít a középpontba, méghozzá a világ legismertebb párosáét. 

Ez egy olyan történet, amit mindenki jól ismer. Lehet ateista, keresztény, ortodox vagy zsidó, ezt a története mindenki magával hordozza valamilyen formában. Persze többségünk a bibliából, unalomig ismételt történetet ismerjük, ami már számos feldolgozásban él tovább az emberek tudatában. Egyik híres feldolgozás sem tér ki Jézus és az anyja, Mária kapcsolatára. Senki sem beszélt arról, hogy Mária, hogyan élte meg a fia előlépését prófétává, üldöztetését, kereszt halálát majd feltámadását. Milyen érzés lehet egy anyának látni, hogy a fiát a biztos halálba taszítják? Hogyan lehet ezt elviselni és túllépni rajta. Ez a kisregény pontosan ezeket a kérdéseket tárja fel az olvasó előtt. 

Tóibín mesterien árnyalja az anya érzelmeit ebben az epikus, bibliai történetben. Az író ezzel a kisregénnyel mutatkozott be a magyar olvasó közösség előtt, ami remekül bemutatta, hogy íróként mire is képes, azonban a téma annyira távol áll tőlem, hogy mégsem tudta belopni magát a szívembe. 

Vélemény: 2/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"