Soha véget nem érő életek ⧫ L.A. Camper: Restart

A borítón lévő, realisztikus, már-már dobogó és szinte vértől csöpögő emberi szív láttán, nehéz eldönteni, hogy mit is tartogat ez a regény. Megmondom őszintén olvasás közben is nehéz volt bármilyen skatulyát ráhúzni a regényre. Hiszen ez nem sci-fi, nem szépirodalom, nem krimi, de nem lehet könnyeden szórakoztató alkotásnak sem nevezni. L.A. Caamper egy olyan fikciót tár az olvasók elé, ami előtte már sokakat foglalkoztatott és akár igaz is lehet. Hiszen a könyv lapjain egy olyan újszerű eljárás ötlete fogan meg, majd kerül át a gyakorlatba, mi szerint, amikor az ember szíve megszűnik dobogni az sok esetben nem a végleges állapot, hanem tetszhalál, amiből a megfelelő időpontban elvégzett újraélesztés során sikeresen "feltámasztható" az ember. 

L.A. Camper egy igazán érdekes figura volt, hiszen senki nem tudta, hogy írásra adta a fejét. Halála után özvegye két regény kéziratát találta meg a fiókjában, melyből az egyik a Restart. Ironikus módon a szerző szívrohamban hunyt el. A regény magyar vonatkozásai arra vezethetők vissza, hogy Camper 10 évig dolgozott és élt Budapesten egy szeszforgalmazó vállalat megbízottjaként. 

A regény alap gondolata onnan indult, hogy egyik főszereplőnk, Döme nagybátyja egyedüliként túlélt egy repülőgép szerencsétlenséget. A világjáró nagybácsi egy Bolíviába tartó gép fedélzetén ült, amikor egy meghibásodás miatt a mélybe zuhant, a mentő csapatok azt gondolták, hogy mindenki meghalt, de azért megpróbálkoztak az újraélesztéssel. A nagybácsi, pedig egyezer csak felült, mintha csak egy mély álomból ébredt volna. Ez az eset hívta elő a mérnök unokaöccs és az orvos barátja fejéből a késleltetett újraélesztés protokollját, mi szerint az ember a halál után egy darabig még a tetszhalál állapotában van és a megfelelő időben végzett újraélesztés vissza tudja hozni a halálból.

A gondolat érdekes, hiszen rengeteg film és könyv foglalkozik az újraélesztéssel és annak várható hatásairól az emberi testre, de legfőképen az agyra. Azonban a kivitelezés korántsem volt tökéletes. Valószínűnek tartom, hogy a szövegbeli hiányosságok abból adódhattak, hogy a szerzőt nem segítette szerkesztő vagy akár külső szemlélő véleménye a munkája során. A nyelvezet sok helyen volt nyegle és ponyva, illetve a vége felé már nagyon nehezen lehetett követni ez eseményeket. Mindent összevetve érdekes olvasmány volt, de mivel a kivitelezés nem sikerült a legjobban sokszor eluntam magam olvasás során, ami miatt sokkal több időbe tartott, mire a végére értem.

Véelmény: 2,5/5
!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történelmi regények könyvajánlója ⧫ Avagy milyen könyvekkel kezdjük, ha szeretnénk jó történelmi regényeket olvasni

Talán életem legfontosabb könyve ⧫ Szabó Magda: Az őz

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - "Kézirat el nem ég!"